Ez most a legfurcsább olajállam a világon

nigériai benzinhiány, illusztráció
An employee fills a vehicle tank at a filling station in Lagos, on March 9, 2016. Unions shut down operations at Nigeria's state oil firm on March 9, 2016 in protest at restructuring plans, a spokesman said, in a move that could worsen fuel supplies in Africa's largest producer. "Operations at the Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) have been grounded nationwide," said Babatunde Oke, of the Petroleum and Natural Gas Senior Staff Association (PENGASSAN). / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Az egyetlen Opec-tagország, amely behozatalra szorul üzemanyagból, az Nigéria. Afrika legnagyobb, és a világ egyik meghatározó olajkitermelő állama továbbra is képtelen megbirkózni a finomítók kapacitásnövelésével. Most nemzetközi konzorciumok oldhatják fel a képtelen állapotot – írja az Oilprice.
Vágólapra másolva!

Nigéria már hónapokkal ezelőtt leállította olajfinomítóit, hogy azokon karbantartási és kapacitásbővítési munkákat végezzen el. Ám ez a vállalkozás teljes kudarccal végződött, mert – ahogy az Origo is megírta – a berendezéseket azóta nem sikerült újraindítani, ráadásul a késedelem okairól a hivatalos kommunikáció sem igyekszik egyértelmű információkat adni. Most nemzetközi nagyvállalatok jelentkeztek be az ezek szerint nagy kihívást jelentő olajos melóra.

Hónapok óta tart az üzemanyaghiány Nigériában (illuszrtráció) Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Amikor már nagyon ciki

Szomorúnak, értelmetlennek és szégyellnivalónak nevezte az állami olajvállalat vezérigazgatója, Maikanti Baru azt, hogy Nigéria havonta egymillió tonna üzemanyagot kénytelen importálni a szükségletek kielégítésére. Ezzel az egyetlen, üzemanyag-importra szoruló Opec-tagállam címét is magáénak tudhatja az ország.

Az állami cég csak februárban mintegy 6 milliárd dollárt, azaz majdnem 1500 milliárd forintot költött importbenzinre,

hogy csökkentse az égető üzemanyaghiányt.

Az ország növekvő igényeit csak a jelenlegi finomító-kapacitás duplázásával lehetne kiszolgálni, ezt viszont nem sikerül összehozni Nigériában (illusztráció) Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Nigériának az a célja, hogy a mostani napi 445 ezer hordóról 2019-re 1 millió hordóra növeljék a finomító-kapacitást.

Nemzetközi összefogás jöhet

A hírek szerint két nemzetközi konzorcium is bejelentkezett arra, hogy megoldják Nigéria finomító-problémáját. Az egyikben a világ legnagyobb olajkereskedője, a Vitol mellett az olasz Saipem, valamint a General Electric van jelen, két nigériai vállalattal. Ez a csoport két finomító munkálatait vállalná be. A másik csoportban a Trafigura, az olasz Eni, a spanyol Cepsa és a nigériai Oando vállalkozna a további feladatokra.

Nemzetközi konzorciumok vehetik kezükbe a feladat megoldását (illusztráció) Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A Reuters még korábban megírta, hogy Nigériában napi 40 millió liter üzemanyagra van szükség. Ezt a mennyiséget a saját finomítói 1,2 milliárd dollárba kerülő korszerűsítésével akarja a kormányzat elérni, 2019 decemberére.