Mintegy négyszáz illegális halászhajót süllyesztett el a ’fish lady’

Illegális halászat Indonéziában
WEST KALIMANTAN, INDONESIA - AUGUST 18 : Indonesian Navy burn a foreign fishing vessel caught fishing illegally at Lemukutan island on August 18, 2015 in Pontianak, West Kalimantan, Indonesia. According to media reports, Indonesia has sunk foreign boats across the country, as part of an ongoing push to stop illegal fishing in its waters and marking the 70th independence day celebrations. Yohanes Kurnia Irawan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Jelenleg a legnépszerűbb kormánytagnak számít hazájában az indonéz halászati miniszter, Susi Pudjiastuti. A tárcavezető készen áll arra, hogy a következő ciklusban is ellássa a feladatköréből adódó teendőket, ha a jövőre esedékes választásokon ismét Joko Widodo elnök kap szavazói bizalmat. A nemzetközi sajtóban gyakran csak 'fish lady'-ként emlegetett miniszterasszony népszerűségét annak köszönheti, hogy keményen beleáll Indonézia egyik legfontosabb gazdasági erőforrása, a tengeri halállomány védelmébe.
Vágólapra másolva!

Makacs asszony hírében áll az indonéz halászati miniszter, de első pillantásra úgy tűnik, azt a határozottságot képviseli országa felségvizeinek védelmében, amely a Fülöp-szigetek vezetéséből hiányzik, de legalábbis nehéz észrevenni a Duterte-kormány kínabarát lépéseiben. Susi Pudjiastuti ugyanakkor legalább ennyire következetes hazafele, mint a külföld irányába. A miniszter jelezte, akkor vállalja a következő ciklusra is a megbízatást, ha nemcsak az idegen vizekről áthalászók ellen, hanem a hazai túlhalászat és illegális zsákmányolás ellen is saját elképzelései szerint léphet fel. Úgy tűnik, egyelőre neki áll a zászló.

Az indonéz kormány legnépszerűbb tagja, Susi Pudjiastuti halászati miniszter, akinek hivatala alatt az ország ráállt arra, hogy megsemmisítse a vizein illegális halászatra használt járműveket Forrás: AFP/Bay Ismoyo

Még a főnök sem térhet ki előle

Indonéziában két dolog nehezíti, hogy az állam fenntartható módon profitálhasson abból a nemzetközi jogi gyakorlatból, hogy tengeri országként, a partjaitól számított 200 tengeri mérföldes körzet kizárólagos gazdasági övezetének számít. Az egyik a más országokhoz köthető illegális halászat, a másik pedig a hazai, nem ritkán szintén engedély nélkül folytatott túlhalászat.

Mindkettő komoly károkat okoz a halállományban, és ezen keresztül az indonéz gazdaságnak.

Pudjiastutinak eltökélt szándéka, hogy mindkét vonatkozásban rendet rakjon, és fenntartható pályára állítsa az indonéz tengeri halgazdálkodást addig, amíg egyáltalán van mivel – azaz halak és más, termékként feldolgozható élőlények a tengerekben.

A miniszter feltett szándéka, hogy prosperáló pályára állítja az indonéz tengeri halászatot mint gazdasági üzletágat Forrás: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

A külföldi halászati engedélyek kapcsán például a teljes transzparencia híve. Elnöki hatalom ide vagy oda, a miniszter maga tette nyilvánossá azt az adatot, hogy az indonéz vizekre nagyjából 1100, külföldi illetőségű hajónak adtak ki halászati engedélyt.

Ezeknek mintegy 45 százaléka egyetlen befektetői érdekkörhöz köthető,

ám a tulajdonosok között ott egy jól ismert üzletember és két, Widodo elnök jelenleg kormányzó koalíciójához köthető, meghatározó politikus is.

Bár a miniszterasszony ezekből az információkból semmiféle következtetést nem vont le nyilvánosan, de a kommentárok szerint ezzel az üzenetértékű lépéssel egyértelművé tette, megbízatását mindennél előbbre valónak tartja, és komolyan is gondolja elképzelései végrehajtását a halgazdálkodás védelmében.

Korpa közé keveredve

Az imént ismertetett fejlemény jelentőségét az adja, hogy a halászati minisztérium szerint, az engedéllyel halászó külföldi, kisebb-nagyobb tengeri alkalmatosságok mind a környező országok kikötőibe szállítják vissza az árut. Éppúgy, ahogy teszik ezt azok a hajóskapitányok, akik

az indonéz vizeken illegálisan ténykedő, mintegy 10 ezer hajót irányítják.

Ennyire becsülik ugyanis a kizárólagos tengeri gazdasági érdekszférába évente engedély nélkül behatoló halászhajók számát a minisztériumnál.

Sok milliárd dolláros kárt okoz az indonéz halászati ágazatnak az illegális halászat, illetve a túlhalászás gyakorlata Forrás: AFP/Chaideer Mahyuddin

Az egyik illetékes hivatalban azt is elárulták, hogy ezek tevékenységéből adódóan, Indonéziában évente

20 milliárd amerikai dollárnak megfelelő veszteséget kell leírniuk.

Ez több mint 5300 milliárd forint.

A helyzet bonyolult és meglehetősen kényes. Ismert körülmény ugyanis, hogy az engedéllyel halászó indonéz hajók egy része nem hazaviszi a zsákmányt, hanem a 200 mérföldes tengeri zóna határára, ahol a fogást nagyobb, külföldi zászló alatt hajózó gyűjtőhajókba rakodják át. Az ok: a halászok egy része még a tengeren megkapja busás fizetségét a külföldi átvevőktől.

A cikk folytatásában arról olvashat, milyen eredményeket ért el az indonéz vezetés a halászat védelmében néhány év alatt, és melyik az a látványos intézkedés, amely a miniszerasszony népszerűségét megalapozta. Lapozzon!