Piszkos pénzből készült A Wall Street farkasa

2018.03.09. 14:59

A Wall Street farkasa című film a pénzügyi világról tart elénk görbe tükröt. Azonban mint kiderült, maga a film is olyan pénzekből forgott, amelyet elsikkasztottak. A korábban szinte ismeretlen Red Granite produkciós irodának még arra is futotta, hogy DiCapriónak ajándékba megvegyék Marlon Brando Oscar-szobrát.

A Wall Street farkasa rendkívül sikeres és népszerű film, amelyben Leonardo DiCaprio a tisztességtelen és pénzhajhász tőzsdeügynököt, Jordan Belfordot formálja meg.

Azonban most kiderült az is, hogy a film producereinek 60 millió dollárt kell fizetniük az amerikai kormánynak, mert piszkos pénzt is felhasználtak a film elkészítéséhez.

Nem tiszta az a pénz, sem a filmben, sem a valóságbanForrás: ProVideo

A Red Granite Pictures produkciós cég peren kívül egyezett meg az igazságügyi minisztériummal, mert olyan pénzből készült a film, amelyet egy maláj befektetési alapból loptak el – írja a The Guardian.

Az angol lap szerint Riza Aziz, a maláj miniszterelnök mostohafia összesen 3,5 milliárd dollár sikkasztott el az 1MDB nevű befektetési alapból.

Hogyan jutott a pénz DiCaprióig?

Aziz az egyik alapítója a Red Granite vállalatnak, és a törvénytelen úton szerzett pénzből finanszíroztak több hollywoodi produkciót is. Ilyen A Wall Street farkasa, a Dumb és Dumber kettyó vagy a Megjött apuci!

A Dumb és Dumber kettyó is sikkasztott pénzből készültForrás: Freeman Film

Bár a cég tagadta a vádakat, peren kívül mégis megegyeztek a hatóságokkal. A 60 millió dollárt három részletben törlesztik. 30 millió dollárt egy hónapon, 20 millió dollárt fél éven belül, míg 10 millió dollárt egy éven belül kell kifizetni.

Fontos megemlíteni, hogy az egyezség kiköti azt, hogy bár az iroda kifizeti a szükséges összeget, de azt nem ismeri el, hogy a Red Granite valami rosszat tett volna.

Féktelen költekezés

Marlon Brando 1954-ben Oscar-díjat kapott A rakparton című filmért. A szobrot azonban a Red Granite megvette (értéke kb. 600 ezer dollár), és Leonardo DiCapriónak ajándékozta születésnapjára.

Emellett a cég 100 millió dollárral szállt be A Wall Street farkasa című filmbe, pedig akkor még viszonylag ismeretlenek voltak a piacon.

Leonardo DiCaprio végül A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért nyert szobrotForrás: AFP

A szobrot lefoglalták a hatóságok a folyamatban lévő vizsgálatok miatt.

A Red Granite természetesen nem csak a filmiparban szórta a pénzt, hanem máshol is.

A mostani vizsgálat is csak egy kisebb része a sikkasztott pénz felgöngyölítésének, az USA 1,7 milliárdos vagyont próbál visszaszerezni az alap pénzéből. A szervezetnek jelentős befektetései vannak szállodákban, műtárgyakban és jachtokban.