Tehenek még nem hajóztak ennyit

2018.03.10. 17:47

Katarban 2,7 millió ember él, és ennyit az ország képtelen ellátni tejjel önerőből. Ezért a blokád alatt lévő ország olyan megoldásokra kényszerül, mint a tehenek reptetése, vagy az extrém hosszú hajóztatás. Vasárnap fontos dátum lesz Katar történelmében, mert elvileg tejfüggetlenné válik a közel-keleti ország.

Katarban ma még hiánycikk az országot körülvevő blokád miatt a tej, ezért arra kényszerültek, hogy az Egyesült Államokból importáljanak szarvasmarhát. De miért?

Katar már kilencedik hónapja blokád alatt áll a szomszédos országoknak köszönhetően. A diplomáciai kapcsolatot azért szakította meg Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek, mert szerintük Katar részt vesz a terrorizmus pénzelésében.

Ali Saref al-Emadi, az ország pénzügyminisztere azonban ettől nem rettent meg különösebben, szerinte Katar gazdasága erős, és nem lehet kikezdeni ilyen trükkökkel. A dolgok azóta sem rendeződtek, decemberben egy kétnaposra tervezett tárgyalást rekesztettek be a felek pár óra után.

IllusztrációForrás: Freestockphotos.biz

Az egyetlen kényes kérdés az import, ugyanis az ország egyetlen szárazföldi határátkelőjét Szaúd-Arábia lezárta, így más alternatív útvonalat kellett keresni bizonyos termékek esetében.

Maradt a lassú, ámde nagyobb teherbírású hajós szállítmányozás, illetve a gyorsabb, de jóval drágább és korlátozottabb légi fuvarozás.

Ez a helyzet szülte azt a kényszermegoldást, hogy a tejhiányban szenvedő közel-keleti állam a Qatar Airways repülőkkel repteti a teheneket az országba. Ahogy korábban megírtuk, első körben Németországból, Magyarországon keresztül szállítottak

165 Holstein-fríz fejőstehenet.

Katar fővárosa, DohaForrás: AFP/Photononstop/Calle Montes

Azonban ez a mennyiség csak a tervezett import töredéke, összesen 4000 tehénre van szüksége egy katari farmnak, ahonnan majd a 2,7 millió katari tejellátását biztosítják.

A Bloomberg azt írja, hogy a távolabbi helyszínekről már rég megkezdték a tehenek szállítását, azonban ez repülővel már nem kivitelezhető.

A Balanda Farmra a tervek szerint azonban vasárnap megérkezik az Egyesült Államokból a 3000 állat, amint a teherhajó kiköt.A fedélzeten kaliforniai, arizonai és wisconsini marhák is vannak.

Ez a mennyiség a már meglévő szarvasmarha-állománnyal együtt elég lesz ahhoz, hogy Katar tejfüggetlen állam legyen, sőt még az is lehet, hogy exportra is jut a termékből.

Hogy mekkora a távolság, amit a tehenek az úton megtettek, arról nincs pontos információ, de San Francisco és Doha között repülővel is közel 13 ezer kilométer a távolság, hiszen a két város gyakorlatilag a Föld két ellentétes pontján van.