Műholdak és rádióhullámok kötnék össze az iskolabuszokat a világgal

school bus
Rádióhullámok és műhold segítségével biztosítana szélessávú elérést a Microsoft az iskolabuszokon
Vágólapra másolva!
A Microsoftnál, a világ egyik vezető technológiai vállalatánál, új kihívások után néztek: mozgó internetes hotspotokká akarják alakítani az iskolabuszokat. Az elsőre szokatlan ötlet mögött racionális magyarázat rejlik. A techóriás olyan vidéki térségek gyerekei számára szeretne hozzáférést adni a világhálóhoz, ahol semmi, de tényleg semmi nincs kiépítve.
Vágólapra másolva!

Hillman községben, Michigan államban tesztelheti először azt a megoldást a Microsoft, amelyben a jól ismert sárga buszokat nagysebességű vezeték nélküli internet-csatlakozást biztosító fejlesztésekkel szerelnék fel. A kapcsolat kiépítése jelenleg hatósági engedélyre vár, írja a The Washington Post.

Csak oda és vissza

Sokat segítene a diákoknak az, ha úton az iskolába majd onnan haza, az iskolabuszokon oldhatnák meg azokat a feladatokat és készíthetnék el leckéjüket, amelyekhez egyébként szélessávú internetelérés szükséges. Különösen akkor, ha otthonaikban az elérés egyáltalán nem biztosított – áll a Microsoft közleményében.

Rádióhullámok és műhold segítségével biztosítana széles sávú elérést a Microsoft az iskolabuszokon Forrás: Pixabay

A vállalatnál ugyanis figyelembe vették azt, hogy olyan térségben lakó gyerekek kaphatnának kényelmes hozzáférést a világhálóhoz az iskoláikon kívül is,

ahol nem épült ki a kábeles hálózat, sőt, a műholdon keresztüli adatforgalmazás is nehézségekbe ütközik.

A Miscrosoftnak speciális engedélyekre van szüksége a javasolt technológiai megoldás kipróbálásához. A kapcsolathoz ugyanis olyan rádióhullámokat használnának, amelyek szomszédosak a televíziós műsorszórásban használtakkal.

A hivatalnál azt is vizsgálják, a sárga buszos rádióhullámos elérési pontok, befolyásolhatják-e a műsorszórást.

A vállalat azt jelezte, a buszokba telepíteni kívánt rendszereik csak akkor működnének, ha az arra kijelölt területen tartózkodik a jármű. Ha ezen kívül halad, akkor a forgalmazást egy automatika lekapcsolja.

A vidék felzárkóztatása vagy ügyes kiskapuzás?

Hillman kis lélekszámú település. A régióban három műholdas internetszolgáltató is jelen van, ám közülük csak egy képes biztosítani széles sávú hozzáférést.

A Microsoft az iskolabuszokat rádióantenákkal szerelné fel,

amelyek képesek kommunikálni a bázisállomásokkal a tévécsatornák által nem használt hullámhosszokon.

A vidéki térségekben sokszor egyedül a műholdakkal lehet biztosítani a világhálóra kapcsolódást, vezetékes kiépítés hiányában (illusztráció) Forrás: AFP/Handout

Ha a cég megkapja a hatósági engedélyt, úgy Michigan már újabb kísérleti terepéül szolgál majd valamilyen, kipróbálni szánt hibrid technológiának. Georgia, Kansas, Maine, Virgina és Washington államban a vállalat már próbálkozik hasonló megoldással, a lokális gazdaság és oktatás támogatására.

Nem mindenki örül azonban annak, hogy a Microsoft rányomult a használaton kívüli műsorszórási csatornákra illetve hullámhosszokra.

A műsorszolgáltató cégek szerint ezzel a Microsoft ahelyett, hogy megvásárolná a forgalmazáshoz szükséges jogokat,

egyszerűen kijátssza a hagyományos hozzáférési procedúrát, illetve kiskapukon csusszan át, fizetség nélkül.

Szakmai szövetségük állítása szerint, a Microsoft valójában azt szeretné elérni, hogy a hatóságok a mostani üres hullámhosszokat, amiket forgalmazásra használnának, elkülönítsék számukra.

A Microsoftnál viszont azzal érvelnek, a műholdas internetes technológiák és a hagyományos műsorszórási megoldások keveréke sokat lendíthet az Egyesült Államok azon vidéki térségeinek fejlődésén, ahol nincs kiépített széles sávú hozzáférés a világhálóhoz.