1,4 milliárd otthont akar elérni ez a kínai cég

2018.03.13. 14:41

Kína legnagyobb élelmiszeripari vállalata nyitott a versenytársakkal való együttműködésre, mivel nagy kihívás elé néz: maga akarja ellátni a világ legnépesebb országát.

„Erős globális ellátó lánccal rendelkezünk, amivel képesek leszünk kiszolgálni az ország élelmiszerpiaci és élelmiszerbiztonsági igényét. Erősségünk maga Kína, kínai cég vagyunk, és ismerjük a helyi viszonyokat" – nyilatkozta Patrick Yu, a Cofco elnöke a Bloomberg televíziós interjújában. 

CofcoForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A Cofco már korábban megkezdte egy globális óriásvállalat létrehozását, hogy versenyre kelljen a Archer-Daniels-Midlanddel, vagy a Cargillal, ezért több vállalkozást – mint például a holland gabonakereskedőt, a Niderát – is felvásárolt. Az integrálás azonban számos váratlan problémát hozott felszínre.

Globális céggé válni nem könnyű, sokat tanultunk az elmúlt három évben. Hiszem, hogy a Cofco most sokkal erősebb, mint volt. Már nem versenytársakat keresünk, hanem partnereket" – tette hozzá a cég elnöke. 

A cég logójaForrás: AFP/Imaginechina/Weng Lei

A Cofco tavaly új csoportot állított fel, amelynek feladata egységesíteni és integrálni a Nidera és a Noble Agri működését a kínai cégbe. Ez nem volt egyszerű és a dolgot nehezítette a Nidera 200 millió dolláros vesztesége, és a cég brazil egységénél talált 150 millió dolláros pénzügyi lyuk.

A Cofco jelenleg a kínai élelmezésbiztonságra és a partnerség megteremtésére fókuszál és az elnök szerint a vállalatnak még mindig van lehetősége mind a brazil, mind az argentin piacon megjelenni. A céget még 1949-ben alapították, székhelye a kínai fővárosban, Pekingben található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK