Annyi lehet minden idők legnagyobb technológiai felvásárlásának

2018.03.13. 10:43

A valaha volt legnagyobb, a technológiai ágazatot érintő felvásárlás hiúsulhat meg. A Broadcom több mint 120 milliárd dollárt ajánlott az amerikai Qualcommért, azonban az akvizíciót az Egyesült Államok megtorpedózta nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.

Minden idők legnagyobb technológiai felvásárlására készült a Broadcom szingapúri vállalat, miután kivetette a hálóját a Qualcomm chipgyártóra.

A felvásárlás értéke 121,39 milliárd dollár lett volna,

azonban a felvásárlás meghiúsulhat.

Ennek oka, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szerint nemzetbiztonsági kockázati tényező lehet az üzlet.

Mint ismert, Donald Trump határozott célja az amerikai gazdaság megvédése, márpedig a Qualcomm a félvezető-gyártás élvonalában áll, és a tárca álláspontja szerint a felvásárlás veszélyeztetheti az Egyesült Államok biztonságát.

A nemzetbiztonsági kockázat alatt többek közt az a félelem áll, hogy a felvásárlás valójában Kína érdekeit szolgálja.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Zhu Min

Fontos megemlíteni, hogy nem ez az első tranzakció, amibe beleszól a minisztérium, több kisebb-nagyobb tranzakció is meghiúsult már emiatt. A Bloomberg gyűjtése alapján 1 milliárd dollár feletti felvásárlás lett volna

  • a MoneyGram,
  • az Aleris és
  • a Lattice Semiconductor

akvizíciója is.

A külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság (CFIUS) hétfőn azt javasolta a Qualcomm részvényeseinek, hogy egy hónappal halasszák el a szavazást a felvásárlásról.

A Broadcomot novemberben egyszer már kikosarazta a Qualcomm igazgatótanácsa azzal, hogy a megajánlott 103 milliárd dollár túl alacsony összeg.

A Broadcom februárban 121,39 milliárd dollárt ajánlott fel. Részvényenként ez 82 dollárt jelent a korábbi 70 dollár után.

Amennyiben létrejönne az akvizíció, az a valaha végrehajtott legnagyobb ügylet lenne a fejlett technológiai ágazatban. A Qualcomm egyebek között mobil készülékek vezeték nélküli hálózati adatforgalmát bonyolító integrált áramköröket gyárt.