Idén is kitart a szektor lendülete

2018.03.14. 13:56

Újabb jelentős bővülést ért el az építőipar. Januárban a termelés ugyanis 43,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 48,4 százalékos volt a januári növekedés, az egyéb építményeknél pedig 33,4 százalékos emelkedést történt. A szektor teljesítményét a lakásépítések és az uniós forrásokon alapuló fejlesztések hajtják.

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője szerint

a januári növekedés azért is figyelemre méltó, mert a magas bázishoz képest következett be, egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában ugyanis 17 százalékos volt a bővülés.

Az épületépítésekre megkötött új szerződések volumene is 35 százalékkal nőtt, aminek az eléemző szerint az is oka lehet, hogy a lakásfejlesztőket rendkívüli módon szorítja az idő. A mostani szabályozás szerint ugyanis csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes - 5 százalékos - lakásépítési áfa. Ha a fejlesztők szeretnék befejezni a már megkezdett beruházásokat, akkor

két éven belül legalább 30-40 ezer új lakást kell megépíteniük, ezt követően ugyanis - ha addig nem változik az áfaszabályozás - csak jóval drágábban tudják majd értékesíteni azokat.

Elképesztő szárnyalásban van az építőipar, de a fő hajtóerő, vagyis a kedvezményes lakásépítési áfa már csak szűk két évnyi muníciót adForrás: Origo

A részletes januári adatokból kiderül, hogy a rendelésállomány január végén az épületépítéseknél 22,9 százalékkal, az egyéb építményeknél 158,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábbinál, ez pedig a következő 1-1,5 évre biztosíthatja a növekedést. Balogh László utalt arra is, hogy a jelentős kereslet, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány okozta béremelkedés miatt drágábbak lettek az építkezések.