Ebben az országban vannak a legzöldebb olajmezők

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint, a szaúdi olajmezők a legzöldebbek a világon – idézi az Oilprice. Kérdőjeleket az vet fel, hogy a kutatást Szaúd-Arábia finanszírozta, és sajátosan szűkítették az összemérésben részt vevő országok körét.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábiában a legzöldebbek, Venezuelában pedig a legkevésbé azok az ottani olajmezők – adták meg a konklúziót kutatásuk eredményéről a Stanford Egyetem munkatársai.

Már megint Kína

A tanulmány elkészültét és az azt megalapozó kutatást az Opec vezető tagállamának számító Szaúd-Arábia, pontosabban annak állami olajmonstruma, az Aramco finanszírozta.

A módszertani megjegyzés szerint, a vizsgálatban csak azokat az államokat vették figyelembe, amelyek olajat szállítanak Kínába.

Szaúd-Arábia olajvállalata, az Aramco finanszírozta azt a tanulmányt, melyben a Stanford Egyetem kutatói úgy találták, hogy a szaúdi olajmezők a legzöldebbek Forrás: AFP/Ian Timberlake

Így például az Egyesült Államok nem is szerepel az elemzett országok sorában, mivel nem folytatott Kínába irányuló üzemanyag-exportot egészen 2015 végéig.

Ugyanakkor Kína energiapiaca produkálta a legnagyobb bővülést az elmúlt 15 évben. A globális világ olajfogyasztása nőtt az elmúlt másfél évtizedben.

A növekedés mértékének 43 százalékát a távol-keleti állam energiaszektora adta.

Ezekkel a körülményekkel indokolták a módszertani szűkítéseket a tanulmány szerzői.

Kevesebbet pöfékelnek

Az összehasonlítás legfontosabb szempontját az jelentette, hogy melyik ország olajtermelése mekkora szén-dioxid kibocsátással jár. Ebben végzett az első helyen Szaúd-Arábia, vagyis ebben az összehasonlításban a szaúdi olajipar a legkevésbé levegő- és klímaszennyező.

Pontosan hatszorosa a szén-dioxid kibocsátása a venezuelai olajlétesítményeknek.

A legjobban a venezuelai olajlétesítmények terhelik a környezetet (illusztráció) Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az olajmezőkön sok helyen korszerűtlen, gőzelvezetéses technikát alkalmaznak.

Annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia az Opec meghatározó, és egyben a globális világ egyik legfontosabb olajkitermelő állama, komoly lépéseket tesz azért, hogy gazdaságát diverzifikálja és átállítsa az olajkorszak utáni időkre.