Képzési támogatás: szigorúbb szabályok

2018.03.14. 06:08

Uniós forrásból több mint 30 milliárd forintot fordíthatnak képzésre a vállalatok, de a bérsávhoz igazított részvételi szabály sokuknak megköti a kezét - írja szerdai számában a Világgazdaság.

Hamarosan megindul a versenyfutás a munkahelyi képzéseket támogató európai uniós forrásokért a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretein belül. A nagyvállalatok 18,52 milliárd forintos pénzcsapja március 20-án nyílik meg, a kis- és középvállalatok 13,04 milliárdos forrása pedig március 21-én válik elérhetővé. Előbbieknek 3, utóbbiaknak 6 milliárd forinttal nyesték vissza a keretét az előzetes tervekhez képest.

A kiíró Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kilenc kiemelt megyének tartja fenn a képzési támogatások kétharmadát. Ezek a tárca szerint a nagy munkaerő-tartalékkal rendelkező Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg. A kis- és középvállalkozások projektenként 3-50 millió forintot nyerhetnek, a nagyok pedig 10-100 milliót.

A kkv-szektor tagjai kizárólag olyan munkavállalókat küldhetnek képzésekre, akik legfeljebb havi bruttó 405 ezer forintot keresnek; nekik munkanélküliek bevonása nem kötelező, csak ajánlott. A nagyvállalatoknál viszont a 405 ezres bérsáv felett a résztvevők legfeljebb 10 százaléka akár 600 ezer forintot is kereshet. Cserébe viszont az érintett cégeknek a létszám 10 százalékát toborzás révén olyanokkal kell feltölteniük, akik az előző tizenkét hónapban közfoglalkoztatottak voltak, vagy legalább negyed éve regisztrált álláskeresők.

Utóbbi kihívás lehet a versenyszféra legnagyobb szereplőinek is, míg az a kitétel inkább a kisvállalatoknak okozhat nehézséget, hogy a képzés teljes időtartama alatt mozgóképet kell készíteni hangrögzítéssel, vagy óránként fényképfelvételt és hanganyagot. E szabályokat a visszaélések elkerülése végett állította fel az NGM.