Saját pénzt vezetett be egy város Venezuelában

HORIZONTAL food
A woman walks between the empty shelves of a supermarket in Caracas on January 11, 2018. Colombian President Juan Manuel Santos, on Thursday called his Venezuelan counterpart Nicolas Maduro to accept international aid to help Venezuelan people to stop "suffering hunger and lack of medicines". / AFP PHOTO / JUAN BARRETO
Vágólapra másolva!
Saját pénzt vezetett be egy város Venezuelában, hogy enyhítse az országban elszabadult hiperinfláció miatti készpénzhiányt.
Vágólapra másolva!

A város neve Elorze, Venezuela nyugati felén van, a kolumbiai határ közelében. Pénzének neve is elorze. A fizetőeszköz csakis a városon belül érvényes. Hozzájutni a városházán lehet, az önkormányzati irodák árulják a pénzt, hogy kereskedni tudjanak egymással a turisták és a helyi lakosok.

Üres polcok az országban Forrás: AFP/Juan Barreto

A helyi készpénz vétele bankkártyáról vagy banki átutalással történhet, az önkormányzat 8 százalék jutalékot csippent le magának. Az elorzét azután vissza lehet váltani a városházán Venezuela hivatalos pénznemére, bolivianóra szóló követelésre.

A boliviano vásárlóereje rohamosan gyengül az évek óta tartó gazdasági válság miatt. Az utóbbi időben csaknem havonta megduplázódnak az árak, mert súlyos hiány van élelmiszerből és gyógyszerből.

Mindezek tetejébe, a bolivianóból is akkora a készpénzhiány, hogy az egyszerű adásvételeket sem könnyű nyélbe ütni.