Vége lehet a szemétdomboknak, megváltoztatják a lomtalanítást

2018.03.19. 13:05

Szegeden megelégelték a szemétdombokat és a lomizó embereket, ezért március 15-től új rendszerben történik a hulladék elszállítása az alföldi városban. Az eddigi kétszeri lomtalanítás helyett csak egy alkalom áll rendelkezésre, viszont az sokkal hatékonyabb lesz.

Házhoz mennek a lomokért Szegeden – írj a delmagyar.hu megyei hírlap.

Ennek oka, hogy új lomtalanítási rendszert vezetnek be a csongrádi megyeszékhelyen. Az újításról a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. igazgatója, Koltainé Farkas Gabriella számolt be.

A rendszer március 15-től lépett életbe.

Az újításról még tavaly döntöttek, melynek lényege, hogy eltörlik a városrészenkénti két lomtalanítást, helyette egy ilyen alkalom lesz. Míg korábban mindenki a közterületre hordta ki a felesleges holmikat, most változik a rendszer.

Guberálók keresgélnek lomtalanításkor, illusztrációForrás: MTI/Balaton József

A lépés fő oka, hogy a hagyományos lomtalanításoknál kialakult szemétdombok vonzották a lomizókat és guberálókat. Ráadásul olyanok is ekkor próbáltak megszabadulni a lomjaiktól, akik nem fizettek hulladékszállítási díjat.

Csak azok kérhetik a házhoz menő ingyenes lomtalanítást, akik szerződésben állnak velünk, és nincs díjhátralékuk

- mondta a cég vezetője.

A lépéstől nemcsak a dombok eltűnését remélik, hanem azt is,

hogy a tavalyi 1200 tonnányi lom mennyisége csökken.

A házhoz menő lomtalanítás évente egyszer vehető igénybe ingyen március 15. és november 15. között. Ekkor nemcsak a lomtalanítás tényét kell közölni, hanem a hulladék típusát is, és a lomokat kizárólag bezsákolva vagy kötegelve veszik át.

Lomtalanítást nagyobb ingatlanok esetében a közös képviselők kérhetnek, akiknek ott kell lenniük a hulladék elszállításánál.