Elképesztő vagyonok felett uralkodik a világ 2000 leggazdagabb embere

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
A világon könnyebben bele lehet futni egy dollármilliomosba, mint azt elsőre gondolná az ember. Azonban a szupergazdagok, azaz a dollármilliárdosok már jóval ritkábbak, ráadásul csak néhány ország osztozik rajtuk. A legdurvább hely ebből a szempontból Hongkong, ugyanis ott szinte hemzsegnek a világ leggazdagabb emberei.
Vágólapra másolva!

A világon mintegy 36 millió dollármilliomost tartanak számon. Ez azt jelenti, hogy a Földön annyi embernek van legalább 250 millió forintnak megfelelő vagyona, mint amekkora Kanada teljes lakossága.

Kanada a világ 38. legnépesebb országa.

Szemléletes hasonlat az is, hogy nagyjából minden 200. ember ebbe a kategóriába esik, ami meglehetősen jó arány ahhoz képest, mint amire a hétköznapi ember elsőre gondolna.

Felfoghatatlan mennyiségű dollárt keresnek a legvagyonosabbak Forrás: AFP/Adek Berry

Azonban a nagyon gazdagoknak is van egy szűk rétege, ők a dollármilliárdosok. A Forbes listája alapján ez már egy jóval elitebb kör, mindössze 2000 ember a tagja,

a magyarok közül csak Csányi Sándornak sikerült felkerülnie a listára.

A világ dollármilliárdosai a Föld lakosságának mindössze 0,000002039 százalékát teszik ki.

De hol élnek nagy koncentrációban ezek a dollármilliárdosok?

Talán senki nem lepődik meg azon, hogy a legtöbb szupergazdag az Egyesült Államokban él, számuk 565 - írja a Visual Capitalist.

Több mint százan élnek Kínában (319), Németországban (114) és Indiában (101).

A TitleMax infografikája a világ dollármilliárdosairól:

A 25 leginkább dollármilliárdos ország Forrás: TitleMax, Forbes

Nem meglepő, hogy a milliárdosok a világ nagyvárosai környékére koncentrálódnak, azonban ha a lakossághoz viszonyított arányokat is figyeljük, már meglepőbb képet fest a rangsor.

Hongkong éjszakai látképe Forrás: AFP/Dale De La Rey

Ebben a tekintetben már Hongkong áll a legjobban, ahol minden 109 657. ember dollármilliárdos.

A 7 millió lakossal rendelkező városállamban 67 dollármilliárdos él.

A „hány emberre jut egy” dollármilliárdos lista élmezőnye:

  1. Hongkong – 109 657
  2. Svájc – 232 556
  3. Szingapúr – 267 000
  4. Svédország – 319 452
  5. Izrael – 474 833
  6. USA – 571 858

Kína hiába áll az összesített rangsor második helyén, csak minden 4,3 milliomodik emberből lesz hipergazdag. Ennél is rosszabb az arány Indiában,

ott 1:13 millióhoz az esélye annak, hogy valaki egy dollármilliárdosba botlik bele az utcán.

Érdekesség, hogy a Földön több mint 100 olyan ország van, ahol egyetlen dollármilliárdost sem tudnak felmutatni, ilyen például Litvánia vagy Fehéroroszország is.

130-an vannak azok, akiknek a vagyona eléri a 10 milliárd dollárt, és egyedül Jeff Bezos mondhatja el magáról, hogy átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt.