Fény derült az Apple titkos tervére

Apple - Cork in Ireland LOGO Zentrale
The entrance to Apple's European Headquarters in Cork in the city of Cork, Ireland, on September 06, 2016. Apple's European Headquarters are based in Cork. Photo: Eoin O'Conaill/dpa
Vágólapra másolva!
Az Apple gyakorlatilag az első iPhone megjelenése óta uralja az okostelefonok piacát. Az akkor még a leginnovatívabbnak számító vállalat azóta némiképp átalakult. Jelenleg inkább arra fektetne hangsúlyt, hogy a riválisoknál jobban tudják alkalmazni a már meglévő technológiákat, emellett pedig szeretnének egyre kevésbé támaszkodni a beszállítókra. A cég legújabb tervére azonban hamar rájöttek a versenytársak.
Vágólapra másolva!

Az Apple legnagyobb beszállítóinak részvényei hirtelen zuhanni kezdtek Ázsiában a piacok nyitásakor, számolt be róla a Bloomberg. Ennek oka, hogy az Apple elkezdte a saját gyártású kijelzők tesztelését a kaliforniai központjukhoz közeli gyárban.

A cég, a névtelen források szerint, egy következő generációs MicroLED kijelzőn dolgozik, amelynek segítségével a készülékek vékonyabbak és könnyebbek lehetnek, emellett pedig kevesebb energiát is fogyasztanak majd. Ez megoldást kínálhat az iPhone készülékek egyik legnagyobb gyengeségére: a rövid üzemidőre.

A különböző elemzések arra is felhívják a figyelmet, hogy a MicroLED kijelzők gyártása sokkal nehezebb lesz, mint a jelenlegi kijelzőké.

A kaliforniai vállalat beszállítói között jelenleg olyanok is vannak, mint a Samsung Electronics, amely az OLED paneleket gyártja a legújabb, iPhone X készülékekbe. Nem is csoda, hogy a hírre 0,51 százalékot esett a Samsung részvényeinek ára. Hasonlóan járt az LG Display is, amely állítólag hamarosan elkezd kijelzőket szállítani az Apple-nek.

Illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

A Samsung egyébként 110 dollárt keresett minden eladott iPhone X készülék után, ami több, mint amennyit saját modelljükkel, a Samsung Galaxy S8-cal kaszáltak. A The Wall Street Journal korábbi becslése szerint akár 4 milliárd dolláros bevételt is hozhat a legújabb Apple telefon a Samsungnak.

A dél-koreai cég eddig szerencsés helyzetben volt, hiszen csak ők képesek legyártani az OLED kijelzőket és a DRAM chipeket akkora mennyiségben, amennyire az Apple-nek szüksége van.

Az Apple már régóta kísérletezik több fronton azzal, hogy önállóbbá váljon, és ez a trend megfigyelhető más cégeknél is.

A Google például saját chipek gyártását kezdte meg Pixel telefonjába. Ha ez a trend folytatódik, akkor egyre többet veszíthetnek a beszállítók, hiszen ha mindenki megoldja az alkatrészgyártást házon belül, akkor nem lesz szükség rájuk.

Illusztráció Forrás: Apple

A feltörekvő Xiaomi is próbál felzárkózni. A vállalat még februárban jelentette be, hogy elkészítik első saját chipjüket, a Surge S1-et. Ez a chip került bele a vállalat legújabb, olcsó okostelefonjába is, a Mi 5c-be. Ezzel a lépéssel szeretne önállósodni az utóbbi években egyre sikeresebb kínai telefongyártó.

Ha ez bejön nekik, akkor a jövőben kevésbé függenek majd az olyan chipgyártóktól, mint a Qualcomm és a MediaTek, valamint segít nekik abban is, hogy megkülönböztessék magukat a többi Androidos telefontól. A szakértők többsége az Apple sikereit annak tudja be, hogy a kaliforniai cég saját maga készíti a chipjeit, és ennek köszönhetően a hardver és a szoftver nagyobb összhangban van.

Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója elmondta, hogy minden gyártó számára az a legnagyobb siker, ha képesek saját chipeket előállítani. Hozzátette: ahhoz, hogy be tudják váltani az ígéreteiket, folyamatosan fejlődniük kell a különböző technológiák használatában és az új módszereket is el kell tudniuk sajátítani.

A kínai kormány is beszállt a gyártóhoz a Wall Street Journal értesülései szerint, azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi pénzt adtak a vállalatnak. Lei ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Xiaomi tervét részben a pekingi high-tech központ, a Zhongguancum is támogatta, emellett pedig Kína fejlesztésért felelős minisztere is.