Nagy beruházást hajt végre a Heineken Hungária

2018.03.20. 13:40

Kétmilliárd forintból bővíti kapacitását a Heineken Hungária Zrt. a soproni gyárában. A beruházásnak köszönhetően új munkahelyek jönnek létre, ráadásul 400 ezer hektoliterrel több sört fognak gyártani az üzemben, de ezzel csak a martfűi gyár kieső kapacitását pótolják.

Harminc százalékkal bővíti kapacitását, emellett optimalizálja gyártását a Heineken Hungária Zrt. soproni gyárában.

A beruházás értéke 2 milliárd forint.

Thuróczy Zoltán, a Soproni Sörgyár vezetője elmondta, hogy év végéig a gyár területén

  • épületeket bontanak,
  • új göngyöleg tárolót,
  • szociális blokkot,
  • készáru raktárat alakítanak ki,
  • emellett duplájára bővítik a szűrőüzemet,
  • utat és csatornát építenek.

A beruházás a termelésben nem okoz fennakadást.

A beruházással a mintegy 250 embert foglalkoztató soproni gyárban közel negyven új munkahely jön létre, és éves szinten mintegy 400 ezer hektoliterrel több sört fognak gyártani az üzemben. A kapacitásbővítéssel nem kerül majd több sör a piacra, mert az nagyságrendileg kiváltja majd a közeljövőben Martfűn megszűnő gyártást.

HeinekenForrás: Origo

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a marfűi gyártóbázis Sopronba telepítése mellett a hazai piacon megnövekedett Soproni sör iránti kereslet is indokolja a beruházást.

A soproni gyárban közel száz féle terméket gyártanak, az idéntől az ízesített radlerekbe Magyarországon termelt gyümölcsök kerülnek.

Barcza Attila, Sopron fejlesztési tanácsnoka, a Fidesz-KDNP szövetség város és környéke országgyűlési képviselőjelöltje azt hangsúlyozta, hogy a sörgyár ezzel a beruházással éves szinten várhatóan százmillió forinttal több iparűzési adót fizet a városnak, ami további fejlődési lehetőséget jelent az itt élők számára.

Raklapon álló becsomagolt ízesített sörök a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. soproni sörgyárábanForrás: MTI/Nyikos Péter

A nyilvános céginformációk szerint a Heineken Hungária Zrt. árbevétele 2016-ban 52 milliárd 368 millió forint volt, mintegy 794 millió forinttal több, mint 2015-ben.

2016-ban azonban 400 millió forint veszteséget ért el.

A cég tavaly nyáron jelentette be, hogy leáll a sörgyártás a martfűi gyárban, Sopronban viszont bővítenek. A martfűi üzemet fokozatosan disztribúciós és logisztikai központtá alakítják át.