Eladják a Telenort, köztük a magyar vállalatot is

Telenor
Budapest, 2018. január 4. Telenor Magyarország Zrt. üzlete a Károly körút 3/a sz. alatt. A Telenor Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatója. A norvég Telenor Csoport 100%-os tulajdonában álló cég 1994-ben lépett a magyar piacra. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.
Vágólapra másolva!

A Telenor közleménye szerint a tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót.

A közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, 11,8 milliárd norvég koronával, az EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával - 8 százalékkal járultak hozzá 2017-ben. Együttesen

több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval

rendelkeznek.

Forrás: MTI/Faludi Imre

A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodta meg, amely szerint a bevételből

400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki.

Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, amely 2018 harmadik negyedévében várható.

A Telenor-csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a közép-kelet-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A tranzakcióból származó 3 milliárd norvég korona adózás utáni számviteli nyereség a tranzakció lezárása után kerül be a Telenor könyveibe.

Az új tulajdonos erős közép-európai jelenlétet tervez

A cseh PPF-csoport közepes nagyságú európai mobilszolgáltató akar lenni - mondta Ladislav Bartonícek, a PPF-csoport távközlésért felelős vezetője Prágában.

A Petr Keller cseh vállalkozó többségi tulajdonában lévő PPF Group bankokba, biztosítókba, és általában a pénzügyi szférába, továbbá a biotechnológiába, ingatlanokba és mezőgazdaságba ruház be. A csoport tevékenysége Európára, Oroszországra, Ázsiára és Észak-Amerikára terjed ki. A PPF-csoport mérlegfőösszege 2017 közepén 35 milliárd eurót tett ki.

Petr Keller, a prágai PPF pénzügyi-befektetői csoport tulajdonosa évek óta a leggazdagabb cseh vállalkozó.

A 48 éves Keller vagyonát 2017-ben a Forbes magazin 318 milliárd koronára (3816 milliárd forint) becsülték.

A PPF-csoport 80 százalékos tulajdonosa a Csehországban és Szlovákiában működő O2 mobilszolgáltatónak és többségi tulajdonosa a csehországi CETIN telekommunikációs hálózatnak.
Idén februárban a PPF közölte, hogy megállapodott a Modern Times Group és az Eastern European Media Holdings csoportokkal, hogy megveszi tőlük a Nova Broadcasting Group csoportot. A tranzakció értéke a cseh sajtó szerint 185 millió euró.