Újabb milliárdos csapás a Facebookra és a Google-ra

2018.03.21. 17:14

Az Európai Unió kemény gazdasági lépést intézett a világ legnagyobb technológiai cégei felé, mert egy tervezet szerint évente 3 százalékos különadóval sújtaná a legnagyobbakat. A lépésre azért volt szükség, mert eddig ezek a vállalatok sokszor trükköztek bevételeikkel, és ott adóztak, ahol az a lehető legoptimálisabb volt.

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy a tervek szerint az Unió 3 százalékos adót vet ki a legnagyobb technológia óriások bevételeire.

Ettől a bizottság éves szinten 5 milliárd eurós bevételt remél.

A lépés háttérében az áll, hogy a több céget is kaptak már trükkös adóoptimalizáláson a közösségen belül, azért hogy így csökkentsék a befizetendő terheket – írja a BBC.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerint jelenleg ezen a területen jogi vákuum van, de hangsúlyozta azt is, hogy a lépés nem a GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) ellen van.

Pierre MoscoviciForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Fontos megemlíteni, hogy az EU-ban a vezető techvállalatok jelenleg átlagosan 9,5 százalékos adót fizetnek, szemben a hagyományos cégekkel, ahol ez az arány 23,3 százalék.

Eddig a cégek az adóval úgy trükköztek, hogy európai székhelyüket olyan országokba jelentették be, ahol kisebb volt a társasági adó (Írország, Luxemburg), mint más országokban. Természetesen ezeket a vádakat a nagy amerikai techcégek tagadták.

Ezzel az a gond, hogy a bevételek után nem ott adóztak, ahol azok keletkeztek.

A nagy négyes eddig összesen 2,4 milliárd dollár bírságot fizetett be az unió kasszájába, mert valamilyen jogsértő tevékenységek végzett.

Az új szabály azokra a techcégekre vonatkozik majd, amelyek

  • vagy minimum 7 millió eurós bevételt érnek el,
  • vagy 100 ezer ügyféllel rendelkeznek (pl. reklám),
  • vagy évi 3000 üzleti szerződést kötnek, jellemzően online szolgáltatásokra.