Már digitálisan kalapoznak a templomokban

Rural Kent Twilight Kent - England Medieval Famous Place Rural Scene England UK Europe Landscape River Water Church Bridge - Man Made Structure Village Aylesford Rural View View of Aylesford village in Kent, England with medieval bridge and church.
View of Aylesford village in Kent, England with medieval bridge and church.
Vágólapra másolva!
Mindent megtesz azért az anglikán egyház azért, hogy a hívők számára megkönnyítse a pénzadományok eljuttatását az egyházszervezet számára – írja az Independent. Ettől a héttől kezdődően, már érintésmentes fizetési megoldással adakozhatnak a templomok látogatói.
Vágólapra másolva!

Nem sajnálták a pénzt az anglikán egyháznál azokra a fejlesztésekre, amelyekről a döntéshozók úgy vélték, nagyobb biztonsággal segíthetik hozzá a szervezetet a hívők adományaihoz - jelzi a brit lap. Ez érthető, hiszen minden évben tekintélyes summáról van szó.

Minden megoldásra felkészültek

Az egyház számára egy londoni startup, a SumUp készítette el azt a megoldást, amely az elmúlt évben sikeresen vizsgázott több tucat templomban.

A digitális fejlesztés lényege, hogy

érintés nélküli fizetést tesz lehetővé az erre szolgáló terminálon,

az Apple Pay és a Google Pay megoldásaival kompatibilisen, ugyanakkor biztosítva a bankkártya hagyományos használati módjait is.

Mostantól digitálisan is meg lehet fizetni az egyháznak szánt felajánlásokat Angliában (illusztráció) Forrás: AFP/Justin Tallis

Mostantól az egyház valamennyi templomában, katedrálisában és egyéb, a vallási meggyőződéshez kapcsolódó helyszínén, lehetővé vált a hordozható terminálon keresztüli adakozás.

Ez mintegy 16 ezer helyszínt jelent.

A támogatásokból és adományokból az egyháznak évente 580 millió font bevétele származik. Ez jelenleg több mint 200 milliárd forintnak felel meg.

Jöhet a második fázis, de marad a készpénz is

Az egyház képviselői elmondták azt is, dolgoznak azon a fejlesztésen, hogy a meghatározott jótékony célokra fordítandó adományok digitális megfizetése úgy történjen meg, hogy az összeg közvetlenül a felhasználási célhoz vagy helyhez érkezzen. Azaz, ha egy közösségnél meghatározott célokra történik gyűjtés, akkor

a felajánlások rögtön ott jelenjenek meg, ahol azokat elkölteni tervezik.

Az egyház további digitális fejlesztéseket tervez az egyszerűsítés jegyében Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Valery Egorov/Valery Egorov

Az egyháznál úgy vélik, lépést kell tartaniuk a technológiai változások miatt jelentkező társadalmi átalakulásokkal. Szerintük a fiatalabb hívőket csak úgy lehet megszólítani, ha igényeikhez igazodnak,

márpedig közülük sokan már szinte egyáltalán nem is használnak készpénzt.

Számukra így sokkal könnyebbé válik az, hogy az egyházat adományokkal támogassák.

Ugyanakkor azt is jelezték, a digitális kalapozás bevezetésével nem vezetik ki annak hagyományos formáit. Így tehát, aki felajánlását a megszokott módokon tenné meg, gyakran készpénzes formában, annak erre továbbra is lehetősége van.