15 éven belül megszűnhetnek a bankszámlák?

Deutsche Bank press conference FINANCE Credit institutions GESTURE Marcus Schenckf SQUARE FORMAT
Marcus Schenck, CFO of Deutsche Bank, attends a press conference at bank headquarters in Frankfurt am Main, Germany, 29 October 2015. The bank is presenting details on 'Strategy 2020.' Photo: FREDRIK VON ERICHSEN/dpa
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank egyik vezetője, Marcus Schenck úgy véli, hogy a ma ismert bankszámlák meg fognak szűnni, akár már öt éven belül.
Vágólapra másolva!

Schenck, aki a vállalati és befektetési banki tevékenység vezetője a német pénzintézetnél, a Bloomberg Európai Tőkepiaci Fórumán elmondta, hogy a közelmúltbeli kínai utazása nyitotta fel a szemét, hogy a lakossági bankrendszer már megérett az új technológiák befogadására.

– nyilatkozta Marcus Schenck a fórumon. Majd hozzátette, hogy a pénzügyi cégeknek figyelemmel kell kísérniük a változásokat.

Marcus Schenck Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fredrik Von Erichsen

Schenck érvelése az egyedi pénztárcák létrehozására vonatkozik a kriptovaluták számára – ennek használatával az emberek digitálisan tárolhatják pénzüket, anélkül, hogy szükség lenne egy harmadik félre, például egy bankra.

A bitcoinhoz és a többi kriptovalutához használt pénztárcák már elterjedtek, és a használatuk a jövőben gyorsuló ütemben növekedhet, mivel egyre szélesebb körben használják őket.

„A technológia hatással van a különböző üzleti vállalkozásokra. Úgy gondolom, hogy a kódolás ugyanolyan fontos lesz, mint az angol nyelv ismerete" – tette hozzá Schenck.

Marcus Schenk Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

A bankok magatartásának megváltoztatása mellett a pénzügyi ágazat technológiai fejlődése is megváltozik, ezáltal a pénzügyi szektorban dolgozni kívánó embereknek más készségeket kell elsajátítaniuk. A tevékenységek túlnyomó része ma már elektronikusan történik, és nincs messze az az időszak, mikor nem lesz szükség emberekre a működtetéséhez – magyarázta Schenck.