Amerikában megszavazták a kormányzat működését lehetővé tevő törvényt

2018.03.23. 09:57

Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta csütörtök estére a kormány működését finanszírozó - és más jelentős kiadásokat is magában foglaló - törvénycsomagot.

A szenátus csütörtökön késő este 65:32 arányban fogadta el, miután a képviselőház délután 256:167 arányban szavazta meg az 1300 milliárd dolláros törvénycsomagot, amelyet Donald Trump elnök várhatóan már szombat előtt aláír.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A törvényhozók szerdán jutottak kétpárti megállapodásra a törvénycsomagról, amely a 2018-as költségvetési év végéig biztosítja a büdzsét a kormány működéséhez, de ugyanakkor egy sor más programot is finanszíroz. Így például 1,557 milliárd dollárt juttat az amerikai-mexikói határon felhúzandó fal építésére, 80 milliárdot biztosít a Pentagon (védelmi minisztérium) számára, iskolai programokat, az opiát tartalmú szerek által okozott válság enyhítését, kiberbiztonságot elősegítő intézkedéseket finanszíroz.

A törvénytervezetben nem szerepel viszont az úgynevezett DACA-fiatalok sorsát rendezni hivatott tétel. A DACA-fiatalok azok, akiket gyermekkorukban az illegálisan bevándorló szüleik hoztak az Egyesült Államokba, és ott nőttek fel. Az előző amerikai elnök, Barack Obama 2015-ben a Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért (angol rövidítéssel: DACA) néven ismert elnöki rendelettel megvédte őket a kitoloncolástól és egyúttal lehetőséget teremtett a mintegy 800 ezer fiatalnak a legális keretek közötti tanulásra és munkavállalásra.