Romokban a Facebook, eladják a Telenort, nőnek a hazai bérek

facebook net web
Eye of a woman in closeup, computer numerical series with FACEBOOK logo in her eye, Germany
Vágólapra másolva!
Több amerikai nagyvállalat is nehéz héten van túl. A Facebook 50 millió felhasználója adataival élt vissza, a Teslában pedig egyre kevésbé bíznak a részvényesek, annak ellenére, hogy Elon Musk a történelem legnagyobb vállalati jutalmát kaphatja meg. A YouTube reklámokkal bombázza a felhasználókat, hogy azok mielőbb áttérjenek a fizetős szolgáltatásra. Itthon pedig kiderült, hogy eladják a Telenort. Emellett már több mint 5 éve, összesen 61 hónapja folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Zuckerberg eltűnt, hatalmas bajban a Facebook

Kiderült, hogy a Facebook 50 millió felhasználójának adataival élt vissza, emiatt óriásit zuhantak a vállalat részvényei. Zuckerberg napokig nem szólalt meg miután 5 és fél milliárd dollárral csökkent a vagyona a kirobbant botrány miatt.

illusztráció Forrás: Getty Images/David Ramos

A Whatsup volt vezérigazgatója, Brian Acton, aki néhány éve adta el az alkalmazást a Facebooknak, arra szólította fel a követőit twitteren, hogy ideje törölniük profiljukat a világ legnépszerűbb közösségi portáljáról. Közben az amerikai törvényhozók is léptek. Zuckerbergnek a kongresszus előtt, eskü alatt kell majd felelnie a kérdéseikre.

YouTube: fizess, vagy nézzél reklámokat

A világ legnépszerűbb videómegosztó portáljának felhasználói arra panaszkodnak az elmúlt időszakban, hogy egyre több nem kívánt reklám jelenik meg a videók előtt. Úgy tűnik, a YouTube megcélozta azokat, akik sokat használják a felületet.

illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A YouTube nemrég indította el Red néven fizetős szolgáltatását és így próbálja meg rábírni a felhasználókat az előfizetésre, hiszen akkor nem kapnának reklámokat, sőt offline is élvezhetnék a zenehallgatást.

Fontos változás a Penny áruházakban

Áprilistól a másodosztályú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a Pennyi Market a magyar gazdálkodóktól, és kedvező áron kínálja azt a vásárlóknak boltjaiban. A nem első osztályú, de jó minőségű árunak is magas a beltartalmi értéke.

illusztráció Forrás: Flickr.com

Jens-Thilo Krieger, a Penny Market ügyvezető igazgatója azzal indokolta döntésüket, hogy ezzel a vállalat a fenntartható gazdálkodásban támogatja a termelőket, és így a munkahelyteremtéshez illetve -megőrzéshez is hozzájárul.

Zuhannak a Tesla részvényei, Musk rekord részvényopcióhoz jutott

Egyre nagyobb gondok vannak a Tesla gyáraiban, nem megy a tömeggyártás a vállalatnak és ezt mostmár a befektetők is látják. Az elektromos autókat gyártó kaliforniai cég részvényeinek értéke egy év leforgása alatt 20 százalékot esett.

illusztráció Forrás: Origo

A részvényesek ettől függetlenül bíznak Elon Muskban. A vezérnek megszavazták a történelem legnagyobb ösztönző részvényopciós tervét. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Musk részvényopciója tíz év múlva akár 55 milliárd dollárt is érhet.

A jövő városát tervezik Kínában

Alig 100 kilométerre Peking központjától, Xiongxian, Rongcheng és Anxin megyék alkotják a Xiongan New Area nevű térséget. A végső cél egy szuperváros megépítése, amely környezettudatos, egyben megújuló energiákkal működik.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Évtizedekig is eltarthat az építkezés, de ha elkészül, akkor háromszor akkora lesz mint New York. A kínaiak a várost 1000 éves jelentőségűnek szánják, a projekt teljes költésge pedig 290 milliárd dollár lesz.

Túlzásba viszi a vécé-evolúciót Kína

Maga a nagyhatalmú kínai elnök, Hszi Csin-ping nevezte „toalett-forradalomnak” azt a kormányzati programot, amelynek keretében országos vécéépítés és korszerűsítés indult meg.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Qnb

Kína eddig, 3 év alatt, elképesztő összeget, több mint 800 milliárd forintnak megfelelő jüant fordított a megvalósításra. A mosdókat arcfelismerővel látták el, kellemes zene szól bennük, plusz még a mobilokat is lehet tölteni.

Eladják a Telenort

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg, vagyis a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki.

Az Apple saját MicroLed kijelzőt tervez

Az Apple szeretne kevésbé függni a beszállítóktól és ennek érdekében egyre több gyártási folyamatot próbálnak házon belül megoldani. A vállalat a jövőben a kijelzőket is szeretné maga gyártani.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Eoin O'conaill

Ez azonban hatalmas veszteség a jelenlegi beszállítóknak, köztük a Samsung Electricsnek is, amely többet keresett az iPhone X-en, mint saját készülékén, a Galaxy S8-on.

A hazai bérek 61 hónapja folyamatosan nőnek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy több mint 5 éve, összesen 61 hónapja folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A munkaadók terhei ezzel párhuzamosan csökkennek. Mérséklődött a társasági adó, a korábbi 27 százalékról tavaly 22-re, idén pedig 19,5 százalékra csökkent a munkaadói járulék összege.

Bajban a techóriások

A Facebook botrány a Google anyavállalatát, az Alphabetet is megrázta. A közösségi oldal által keltett hullámok elérték a legnagyobb techcégeket is.

illusztráció Forrás: Getty Images/David Ryder

Az Apple, az Alphabet és a Microsoft is több mint 10 milliárd dollárt bukott. Érdekes módon az Amazont nem érintette az ügy, a vállalat a történtek ellenére növekedni tud, részvényeik 2,69 százalékot erősödtek. Viszont a kínai techóriás, a Tencent papírja mintegy 10 százalékot gyengültek a héten, a cég körülbelül 51 milliárd dollárt bukott

Nött a benzin ára

Pénteken bruttó 4 forinttal emelte a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolajért nem kell többet fizetni. Kiderült az is, hogy nem változik az üzemanyagok jövedéki adója áprilistól. Ezt a NAV negyedévente vizsgálja felül.

illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

Közeleg a húsvét. Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára elmondta, hogy idén nagyjából 6700 tonnányi sonkát és húst fognak elfogyasztani az ünnepi időszakban a magyarok. A hazai turizmus is jól kezdte az évet. Az idegenforgalom 10,4 százalékkal nőtt, leginkább a belföldi turizmus fejlődött, összesen 26,6 milliárd forint volt a szektor bevétele. Az önkormányzatok pedig állampapírra cserélték betéteiket.

Jóváírták a rezsicsökkentést a gázfogyasztóknál

A Nemzeti Közművek földgázfogyasztói számára megtörtént a téli rezsicsökkentés összegének jóváírása a földgáz folyószámlákon. Így az ügyfelek a jövő héttől kezdve már a 12 000 forinttal csökkentett számlákat kapják.