A McDonald’s 150 millió tonnás brutális vállalást jelentett be

McDonalds
A picture taken on January 22, 2014 in Paris, shows the logo of a US fast food restaurant Mac Donald's. Vice-president for finance of McDonald's France Alexis Bourdon reiterated in a statement to the press on January 22, 2014 that the American fast-food giant, suspected of trying to avoid paying taxes on 2.2 billion euros ($3 billion) of income from its 314 French eateries, "pays all of its taxes" on the "totality of its revenue", denying a report of French magazine L'Express. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Elfogadták a McDonald's ambiciózus tervét arra vonatkozóan, hogyan kívánja a vállalat csökkenteni károsanyag-kibocsátását és kisebbre venni karbon-lábnyomát a következő bő tíz évben. A Big Mac szendvics gyártója ezúttal tényleg nagy dolgot készül letenni az asztalra.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-szel együttműködő, klímavédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó szakmai tömörülések és alapítványok is rábólintottak a McDonalds's zöldülési tervére. A vállalat a 2015 és 2030 közötti időszakban, 36 százalékkal kívánja megvágni az éttermei és az irodai helységeinek károsanyag-kibocsátását – számol be arról a CNBC.

A teljes hálózatra kiterjed

A vállalatnál azt közölték, nemcsak saját magukra nézve határoztak meg komoly célokat, hanem elvárják, hogy franchise partnereik és beszállítóik is együttműködjenek velük azok elérésben. Ezért az ételek készítésére és csomagolására vetített, összesített emissziós mutatókon is javítani kívánnak 2030-ra,

mégpedig tonnánként 31 százalékkal a 2015-ös értékekhez képest.

Ehhez kell a partnerek együttműködése is.

Ambiciózus emissziós célokat tűzött ki a McDonald's Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A vállalat elnöke azt mondta, vállalásukkal mintegy 150 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásától kímélik meg a bolygó légkörét.

– tette hozzá Steve Easterbrook.

2030-ig szóló vállalásokat fogadott el a cég, a megvalósításukhoz számítanak a partnerek együttműködésére is Forrás: Flickr / Paul Adonis Hunter

A legkritikusabb területeket érintik a célkitűzések

A vállalat karbon-lábnyoma a húspogácsák elkészítéséhez kötődik, kapcsolódva az éttermek energiafelhasználásához, a csomagoláshoz és a keletkező hulladékhoz.

Ezeken a területeken keletkezik a vállalat globális emissziójának 64 százaléka.

A cég azt jelezte, energiahatékonyság szempontjából kedvezőbb berendezésekre cserélik konyhai eszközeiket, a világítást, és törekszenek a hulladék nagyobb arányú újrahasznosítására is. Mindezek mellett, támogatják beszállítóiknál azt, hogy a gazdálkodásoknál minél nagyobb arányban használjanak fenntartható mezőgazdasági termelési eljárásokat.