A metropolisz, ahol a túlórázásnak a gyökerét is kitépik

Samsung
SEOUL, SOUTH KOREA - JANUARY 12: A Samsung flag flies outside the company's headquarters on January 12, 2017 in Seoul, South Korea. The independent counsel team investigating the peddling scandal involving South Korean President Park Geun-hye and her confidant Choi Soon-sil summoned Samsung Group Vice Chairman Lee Jae-yong for questioning on charges of perjury as he allegedly lied about the money Samsung donated to Choi through multiple channels in the parliamentary hearings last month. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az ázsiai kontinensen van az az ország, ahol a közszolgák és hivatalnokok átlagosan a legtöbbet dolgoznak egy évben a fejlett államok között végzett összehasonlításban. Ez az ország Dél-Korea, melynek fővárosában, Szöulban, eddig példa nélküli rendelkezést vetnek be a túlórázás ellen. Amit a hivatali dolgozók többsége – a jelek szerint – egyébként szívesen és önként vállal.
Vágólapra másolva!

Új kezdeményezéssel próbálja letörni Szöul városának önkormányzata a túlórázást, és rávenni a hivatalokban dolgozókat a munkavégzés abbahagyására – írja a BBC. Ami nem is tűnik olyan egyszerűnek, a mostani munkakultúra sajátosságai alapján. A városvezetés drasztikus fegyverhez nyúl.

A világ leglelkesebb közszolgái

Általános értelemben is helytálló a megállapítás, miszerint a dél-koreai munkavállalók – munkaóráik száma alapján – a legtöbbet dolgozók közé tartoznak a világon. Közülük is kiemelkednek a kormányzati és állami intézmények alkalmazottai, akik átlagosan 2739 órát dolgoznak egy évben.

Ez mintegy 1000 órával több annál, mint amennyit más fejlett államok, illetve az OECD tagországok hivatalnokai munkavégzéssel töltenek.

Dél-Koreában a legmagasabbak között van a munkával töltött órák száma a munkavállalók között, a fejlett országok közötti összehasonlításban Forrás: Getty Images/Chung Sung-Jun

Az ország kapcsán olykor a „túlóra kultúrájáról” szokás beszélni. Ezen kívánnak most változtatni, például azzal, hogy nemrégiben törvényt fogadtak el

a heti maximálisan ledolgozható óraszám csökkentéséről, 68-ról 52-re.

Ám úgy tűnik, a városi hivatalnokok munkakedvét, pontosabban elhivatottságát a túlórázásra, ennél brutálisabb módon kell letörni.

Három hónapos hadjárat a számítógépek kikapcsolásáért

Szöul város önkormányzatánál három hónapos, három fázisból álló programot indítanak azért, hogy rávegyék a hivatalokban dolgozókat a munkavégzés beszüntetésére. Méghozzá oly módon, hogy az ellen a munkavállalóknak ne is legyen lehetőségük tenni vagy kibújni alóla.

A három szakaszra bontott terv alapján, az első csapást március 30-án mérik a dél-koreai irodai dolgozók túlóra-vállalási hajlandóságára.

A műveletben minden számítógépet kikapcsolnak este 20 órakor.

Szöul városának vezetése erőnek erejével akarja letörni a hivatali túlórát (illusztráció) Forrás: AFP/Yonhap

A második fázis az ismétlésen és a gyakorláson alapul, azon, hogy így a dolgozók maguk szokhatnak hozzá ahhoz, hogy felállnak az asztaltól és otthagyják gépeiket. Áprilisban ezért a hónap második és negyedik péntekjén, a munkavállalók kötelesek kikapcsolni számítógépüket, méghozzá már este 19 óra 30 perckor.

A harmadik, mindent elsöprő roham, májusban indul. Ennek keretében a hónap valamennyi péntekjén már 19 órakor leállnak a komputerek,

így kényszerítve rá még a legszorgalmasabbakat is az irodából való távozásra.

Szöul városának irányítása az átfogó cselekvési terv kapcsán azt közölte, kivétel nélkül valamennyi dolgozóra kiterjed a fenti intézkedés-sorozat hatálya, amitől csak nagyon indokolt esetben térnek el.

Éppen ezért is tűnik városvezetést próbáló feladatnak a három hónapos hadművelet sikeres végrehajtása. A dolgozók egy része ugyanis már azelőtt megpróbálja megtorpedózni a kezdeményezést, hogy az egyáltalán elindult volna. A metropolisz hivatalaiban dolgozók 67 százaléka jelezte: szeretne felmentést kapni az alól, hogy rákényszerítsék munkájának meghatározott időpontban való – jócskán túlórába nyúló – abbahagyására.