Magyar vállalkozásoktól csal ki pénzt egy német cég

Hipster businessman with laptop Computer Male Beauty White Collar Worker Student Businessman Portrait Men Males Job - Religious Figure Facial Expression Headache Pain Young Adult Sitting Thinking Working One Person Physical Pressure Frustration Failure Pr
Studio shot of tired hipster businessman working on laptop
Vágólapra másolva!
Adatszolgáltatási kötelezettségre hivatkozva egy hamburgi székhelyű cég levélben próbál pénzt kicsalni magyarországi vállalkozásoktól – írja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra honlapján.
Vágólapra másolva!

Az említett gazdálkodó szervezet üzleti angol nyelven megfogalmazott, fejléces, minőségi papírra nyomtatott levelet kapott, „Final Reminder" – vagyis „Utolsó emlékeztető" tárgyban – a levél láblécében feltüntetett DAD Gmbh-tól.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Halfpoint/Halfpoint

A hivatalos aláírás nélküli levélben az európai jog részét képező bizonyos, 2003-as Tax Reform Act-re, valamint 2011-es Tax Simplification Act-re hivatkozással (ezek valójában nem léteznek), 2017. március 17-i határidővel, válaszborítékot is adva arra kérik a gazdálkodó szervezetet, hogy információt szolgáltasson annak érdekében, hogy „European Business Numbert", azaz „Európai Üzleti/Vállalkozói Számot" kaphasson, és így besorolhassák az EBN nyilvántartásába.

– nyilatkozta Krisán László Ma.hu-nak.

A dokumentum aláírásával és visszaküldésével a cég adatai bekerülnek egy online Európai Uniós adatbázisba – áll a levélben. Azonban csak az a pró betűs részben derül ki, hogy ezért a szolgáltatásért évente 771 eurót kell fizetni, előre utalással, és a szerződés minden évben automatikusan meghosszabbodik –lemondására legalább három hónappal a szerződési határidő lejártát megelőzően kerülhet sor.

A megrendeléssel ráadásul a gazdálkodó szervezet elismerné Hamburg-Mittét teljesítési helyül, és egyetértően kikötné a szerződésre alkalmazandó jogként a német jogot.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara már vizsgálja, hogy mi lehet ennek az ügynek a törvényes menete, hogyan lehet ezt törvényesen jelezni az illetékes hatóságok felé akár Magyarországon, akár külföldön. Továbbá javasolják, ha mégis regisztráció vagy díjfizetés történt, tegyenek feljelentést az illetékes nyomozó hatóságnál minél hamarabb.