Mennyibe kerül a brit állampolgárság?

netes okirat csalás, illusztráció
BATH, ENGLAND - OCTOBER 13: In this photo illustration, a British passport is seen in front of the flag of the European Union on October 13, 2017 in Bath, England. Currency experts have warned that as the uncertainty surrounding Brexit continues, the value of the British pound, which has remained depressed against the US dollar and the euro since the UK voted to leave in the EU referendum, is likely to fluctuate. (Photo Illustration by Matt Cardy/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság területén több mint 100 ezer olyan ember, jellemzően kiskorú él, akinek nincs állampolgársága, azaz hontalan. Ez a speciális jogi státusz rengeteg hátránnyal jár, azonban az Egyesült Királyság területén az állampolgárság igénylése nemcsak szigorú feltételekhez van kötve, hanem nagyon drága is.
Vágólapra másolva!

A Quartz arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság területén nagyon sok olyan hontalan (állampolgárság nélküli személy) él, akik ugyan jogosultak lennének az állampolgárságra,

de egyszerűen nem engedhetik azt meg maguknak.

A lap egy 20 éves nő példáján mutatja be a rendszer bonyolultságát. Helen Smith 2 hónapos volt, amikor az országba érkezett Nigériából a szüleivel. Akkor nem kapott automatikus állampolgárságot, hiszen ahhoz két feltételnek kell teljesülnie:

  • Az ország területén kell születni ÉS
  • Az egyik szülőnek állampolgárnak kell lennie.

Smith már két évtizede él az országban, és ez idő alatt jogosulttá vált az állampolgárságra, azonban az adminisztráció nagyon drága, drágább, mint bárhol a világon,

összesen 1282 dollár, azaz 460 ezer forint.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy Smith anyuka lett, gyermeke szintén állampolgárság nélkül jött világra, ráadásul a költségek emiatt közel megduplázódnának.

Nehezen kapni brit állampolgárságot Forrás: Getty Images/Matt Cardy

Az árfolyamok minimálisan különböznek gyerek és felnőttek esetében, előbbi 973 font (350 ezer forint), utóbbi 1282 font.

Mi történik azokkal, akik nem engedhetik meg ezt maguknak?

Az állampolgárság nélküli emberek többen vannak, mint gondolnánk, csak Nagy-Britanniában 120 ezer fiatalt tartanak számon, közülük 65 ezren születtek az országban.

A 120 ezer fő nagyságrendileg megegyezik a 7. legnagyobb magyar város, Nyíregyháza teljes lakosságával.

Mivel ezek az emberek nem kapnak fényképes személyi igazolványt, így útlevelet sem igényelhetnek, azaz az országot sem hagyhatják el. Ráadásul nem engedik be őket olyan helyekre, ahol kötelesek igazolni magukat.

Emellett a papír hiánya megnehezíti

  • a munkavállalást,
  • a házbérlést,
  • az egészségügyi ellátást,
  • és az oktatást.

Utóbbi esetben nem a brit állampolgárokra szabott díjat kell fizessék, hanem a nemzetközi képzés díját.

Ráadásul mindig ott leselkedik a veszély az állampolgárság nélküli emberek feje fölött, hogy kitoloncolják őket az országból, ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az ország polgárai.

Több mint 100 ezren hontalanok Forrás: AFP/Andy Buchanan

Nem mindig volt ez így Nagy-Britanniában,

1981-ig automatikusan állampolgárságot kaptak, akik az ország területén születtek.

Azonban egyre több ország tér arra az útra, hogy a születés nem von maga után állampolgárságot, legutóbb (2005-ben) Új-Zéland tért át erre a módszerre.

A gyakorlat bevezetése önmagában nem gond, azonban annak ára kérdéseket vet fel.

Becslések szerint Nagy-Britanniában az adminisztráció korántsem indokolna ekkora összeget, számítások szerint a tényleges kiadások 386 fontjába (138 ezer forintjába) kerülnek a brit Belügyminisztériumnak,

és a profit 587 font (210 ezer forint) kérvényenként.

Az összeg annak tudatában igen erős, hogy az Egyesült Államokban 725 dollár (183 ezer forint), Kanadában 505 dollár (127 ezer forint), míg Németországban 319 dollár (80 ezer forint) az állampolgársági kérvény díja.

Az Egyesült Királyság ráadásul egyre többet kér naturalizációs díj gyanánt (így hívják, ha egy állampolgársággal nem rendelkező ember megkapja a brit állampolgárságot). Míg hét éve még csak 836 fontot (300 ezer forintot) kértek el, addig 2017-ben ez az összeg már 1282 font volt.

Az ábrán jól megfigyelhető az 53 százalékos emelkedés.