A száz vulkán országának köszönheti Kína a tiszta energiát

A negatív kibocsátású erőmű Hellisheidiben, Izlandon.
Vágólapra másolva!
Óriási energetikai üzletet kötött Izland és Kína. A lényegében kizárólag tiszta energiát használó Izland ahhoz segíti hozzá Kínát, hogy olcsón és környezetbarát módon aknázhassa ki geotermikus energiáját. A helyszín is különleges: a távol-keleti óriás gigantikus belföldi vállalkozása, a jövő városa nyerhet azon.
Vágólapra másolva!

Izland a világ vezető országa a geotermikus energia hasznosításában. A Föld mélyének lényegében korlátozás nélkül rendelkezésre álló hőjét annyira olcsón nyerik ki a szigetországban, hogy néhány nagyobb városban már a járdákat is fűtik vele – írja a Bloomberg. A felhalmozott tudással és technológiával most Kínát segíthetik a légszennyezés ellen és a tiszta energiáért vívott harcban.

Kínai-izlandi vegyesvállalat jön létre

Két energetikai vállalat, az izlandi Artic Green Energy (AGE) és a kínai partner Sinopec Green Energy (SGE) közös vállalatot alapít, hogy Kínában lendületet kapjon a geotermikus energia hasznosítása.

Az üzlet 250 millió dollár értékű, azaz több mint 66 milliárd forint,

amelyhez az Ázsiai Fejlesztési Bank folyósít kölcsönöket.

A negatív kibocsátású erőmű Hellisheidiben, Izlandon. Forrás: Climeworks

Az ügylettel mindkét fél előnyökre tesz szert. Az izlandi vállalat – berendezései révén – már jelen van a kínai piacon, így azonban a jelenlegihez képest többszörösére is növelheti ottani üzleteinek értékét.

A kínaiak pedig hozzájutnak ahhoz a technológiához és tudáshoz, ami a geotermikus energia olcsó és hatékony, környezetbarát hasznosításához szükséges.

Bár Kína az USA után a legerősebb gazdasági hatalommá nőtte ki magát, és már nem csak űrprogramja, hanem vécéreformja révén is komoly technológiai állammá válik, a geotermikus energia hasznosítása gyerekcipőben jár.

Olafur Ragnar Grimsson, az izlandi vállalat jelenlegi elnöke volt az, aki az akkori kínai elnöknek megmutatott egy geotermikus erőművet. Ez 2002-ben történt, ez volt az első alkalom, hogy kínai államfő ilyen helyszínen járt. Az izlandi vállalatvezető megjegyezte, a mostani megállapodás azt igazolja, a kis országokban kifejlesztett megoldások adaptálhatók nagyobb államok számára is.

Izland a geotermikus energia hasznosítása kapcsán felhalmozott tudást és technológiát adja Kínának Forrás: Thinkstock

Az új szuperváros kaphatja

A környezetbarát és olcsó energetikai megoldásokra nagy szüksége van Kínának, melynek nagyvárosai fuldokolnak a szennyezett levegőben.

Az Izlandról odaérkező tudásnak és technológiának

az elsődleges nyertese a Xiongan New Area nevű projekt lehet.

Azaz a Pekinghez közeli, jelenleg különleges gazdasági övezetként besorolt hatalmas terület. Itt, ahogy az Origo bemutatta, Kína a jövő egyszerre öko- és okosvárosát építi meg, óriási ambícióval és rengeteg pénzből.

Az Izland és Kína között most létrejött megállapodás nagyjából 15 millió, a térségben élő ember életére gyakorol majd kedvező hatást.

A Xiongan New Area nevű, gazdasági övezetként besorolt területen hasznosulhat mindaz, amit Izland beletesz a Kínával közös üzletbe Forrás: AFP/Imaginechina/Guo Yong

Izland nem csak eddigi legnagyobb geotermikusenergia-üzletét kötötte meg a 250 millió dolláros megállapodással, hanem így hozzásegíti a kínai felet ahhoz is, hogy a Xiongan-projekt valóban környezetbarát lehessen a tiszta hőenergiára építve.

Az ügylet az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette. Brüsszel most azt vizsgálja, hogyan lehet megóvni a stratégiai jelentőségű ágazatokat attól, hogy azokba állami tulajdonban lévő külföldi vállalatok vásárolják be magukat.