Ötszázmillió dolláros csalás a százhúsz törzs országában

Utazás a nyugalom jegyében: Meseszép országok, ahol nem kell terrortámadástól tartanod
Angola
Vágólapra másolva!
A legfelsőbb körökig, egészen az állam volt elnökének családjáig és a központi bank korábbi első emberéig ér a gigacsalás gyanúja. A világ egyik legszegényebb országának központi bankjából elég sok pénznek lába kélt.
Vágólapra másolva!

A központi bank korábbi vezetője és az előző elnök fiának esetleges érintettsége mellett, már egy szóvivő és a hadsereg vezérkari főnöke is gyanúba került a kolosszális összegű sikkasztás kapcsán Angolában. A botrány egyre nagyobb méreteket ölt, számol be arról az Africanews.

A százhúsz törzs országa

Angola a világ egyik legszegényebb állama, története sok viszontagsággal terhes, és még a közelmúltban is polgárháború dúlta. A gazdasági teljesítmény csak az utóbbi években kezdett értékelhető ütemben nőni. Ám – ahogy az Origo is megírta – az olyan, aranytojást tojó szektorok, mint például a távközlés, egyébként kétséges renoméjú politikai és gazdasági szereplők irányítása alatt állnak vagy álltak a közelmúltban.

Isabel dos Santos, a korábbi elnök lánya volt az angolai olajvállalat elnöke, egyben Afrika egyik leggazdagabb üzletembere Forrás: AFP/Fernando Veludo

Az országban jelenleg is magas az írástudatlanok aránya. Etnikai összetételét illetően az egyik legsokszínűbb állam, csak a bantu népekből 120 törzs él Angolában, mellettük koiszan csoportok, fehérek és sok kisebb közösség is megtalálható ott.

Az ország gazdasági teljesítményét a mezőgazdaság határozza meg.

Ugyanakkor a jövőbeni fejlődés alapja lehet a jelentős szénhidrogén-tartalék, valamint az értékes, jelenleg kiaknázatlan ásványkincs-készletek.

A szükséges beruházások megvalósítása persze vélhetően könnyebb lenne akkor, ha az országban maradna azokra pénz.

José Eduardo dos Santos, korábbi angolai elnök Forrás: MTI/Joao Relvas

Négy érintett a felsőbb körökből

Ahogy a helyi média beszámol arról, az ország korábbi elnökének fia és a központi bank volt elnöke mellett, a hadsereg mostani vezérkari főnökét és a tavaly hatalomra került Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért párt (MPLA) szóvivőjét is azzal gyanúsítják, vétkesek a leleplezett sikkasztásban.

Ennek során Angola központi bankjából 500 millió dollár, azaz mintegy

132 milliárd forint

érkezett egy londoni Credit Suisse számlára.

Angola kiváló földrajzi adottságú ország, gazdasága komoly potenciállal rendelkezik Forrás: Dreamstime

A tranzakció 2017 szeptemberében bonyolódott.

A választások augusztus utolsó napjaiban zajlottak.

A londoni illetékesek jelezték, hogy a kérdéses összeget befagyasztották, és az angolai hatóságok jelzése után, visszautalják az országba.

Az új elnök, Joao Lourenco, korábban már számos intézkedést tett azért, hogy eltávolítsa elődjének, dos Santosnak gyermekeit a gazdasági élet kulcspozícióiból, például nagyvállalatok éléről. Lourenco korábban ígéretett tett az országban komoly problémát jelentő korrupció felszámolására.