Focis matricákkal hódították meg a világot

2018.04.17. 06:13

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság kezdőrúgása ugyan csak június 14-én lesz, de az esemény közeledtével egyre több embert kap el az esemény láza. Ezt a hangulatot fokozzák egy olasz gyár, a Panini termékei, amely évente 1 milliárd darab matrica ad el. Legnagyobb sikerű termékük a világbajnokságra készült album, amelyet az 1970-es torna óta töretlen sikerrel dobnak piacra.

1945-ben, amikor egy olasz testvérpár, Benito és Guiseppe Panini megnyitották újságos-standjukat a modenai Corso Duomón, akkor minden bizonnyal nem sejtették, hogy egy egyszerű találmánynak köszönhetően 120 országban ismerik majd meg a nevüket.

A II. világháború után az újságok eladása olyan jól ment, hogy 1954-ben megkezdte működését a Panini Fivérek Hírlapterjesztő Iroda, majd 1961-ben létrehozták magát a Paninit is. A vállalat ekkor hozta ki az első Calciatori gyűjteményét, ami azonnal ismertté tette a céget.

Panini-kiállítás Rómában a cég 50. évfordulója alkalmábólForrás: AFP/Andreas Solaro

A sikertörténet egy véletlennek köszönhetően indult útjára, hiszen egy milánói cég már árult matricákat, de azokat nem tudta eladni. Azonban a Panini testvérek felvásárolták a gyűjteményt, és egy innovációnak köszönhetően azonnal eladták azokat.

A zseniális újítása az volt, hogy csomagokba rakják azokat, így egyfajta lottót csinálnak a vásárlásból.

Már az első évben óriási siker volt a csomagos matrica, ekkor 3 millió darabon adtak túl, a második évben már 15 milliós volt az értékesítés, újabb egy év múlva 29 millió darab.

Női alkalmazott a vállalat modenai gyárábanForrás: AFP/Lena Klimkeit

Ekkoriban egy csomag 10 lírába (kb. 2 forintba) került, és csak 2 matrica volt benne.

Az első Calciatori-albumba még apró, ragacsos háromszögek segítségével lehetett beleragasztani a képeket, az öntapadó matricák az 1971–72. évi Calciatori-gyűjteménnyel debütáltak.

A világhírt az 1970-es mexikói labdarúgó-világbajnokság hozta el a Panininek, ekkor adták ki először a torna hivatalos matricás albumát, ami azóta is megjelenik négyévente.

Nézegessen Panini-albumokat, a képre kattintva galéria nyílik!

Az első világbajnoki Panini matricás album az 1970-es világbajnokságra készült. Kattintson a galériáért!Forrás: Fifa.com, Panini

1970 óta a cég több tulajdonosváltáson is átesett. A modenai székhelyű Panini Csoport jelenleg világelső a gyűjtemények és a kereskedelmi kártyák terén. A Panini továbbá piacvezető a gyermekmagazinok és -könyvek, képregények, manga és illusztrált regények terén, mind Európában, mind Latin-Amerikában – olvasható a Panini hivatalos honlapján.

2016-ban a Panini Csoport eladásai, 12 leányvállalata és több mint 1000 alkalmazottja segítségével

meghaladták az 631 millió eurót (203 milliárd forintot) 120 országban.

Az utóbbi néhány évadban évente átlagosan 1 milliárd csomagot gyártott a Panini, ez 6 milliárd matricát jelent.

Ritka matricák a kiállításonForrás: AFP/Andreas Solaro

A siker titka

Nyugodtan kijelenthető, négyévente izgatottan várják a gyerekek és felnőttek egyaránt, hogy megjelenjen a világbajnokság hivatalos matricás albuma.

Antonio Allegra, a cég vezérigazgatója egy 2012-es interjúban elmondta, hogy még mindig elcsodálkozik azon, hogy egy darab papír mekkora sikert tud aratni.

Fabrizio Melegari, a szerkesztők vezetője a Panini-gyárban található irodájábanForrás: AFP/Lena Klimkeit

A vezető szerint a népszerűség egyetlen dolognak köszönhető:

a csomagok kibontása okozta örömnek.

Ez egy olyan érzés, ami a felgyorsult világban ritkán adatik meg, különösen akkor, ha valaki egy hiányzó darabra lel.

Ráadásul a matrica több mindenre jó, nemcsak albumban lehet gyűjteni, de kártyaként használva egymással is lehet játszani.

Az albumok és matricák megtervezése és szerkesztése rendkívüli kihívást jelent, hiszen napjainkban vásárlók millió várják a Panini-termékeket. Egy matricás újság megalkotásában nemcsak designerek és fotósok vesznek részt, hanem újságírók is segítenek.

A ritkább kártyák designja szépre sikerült idén isForrás: AFP/Lena Klimkeit

Ha minden részlet stimmel, csak akkor kezdődik meg a csomagolás.

A csali

Egy világbajnoki albumba Magyarországon jelenleg 670 (néhány országban 682) matricát kell gyűjteni. Az album első fele viszonylag könnyen összegyűlik, azonban utána egyre nagyobb eséllyel találni a csomagokban olyan matricát, ami már megvan a vásárlónak.

Ezek a duplikációk később tökéletes cserealapot jelentenek, amelyek a világbajnokság közeledtével megélénkülnek az iskolaudvarokon, munkahelyen vagy Facebook-csoportokban.

Gyerekek és szülők cserélnek matricákat Belgiumban 2014-benForrás: BELGA/AFP/Laurie Dieffembacq

A duplikációk pszichológiája igen érdekes, ugyanis pont az album gyűjtésének vége felé kezd el igazán nehézzé válni a befejezés. Mivel a többségnek nincs szíve megállni 80-90 százalékos telítettségnél, ezért még akkor is vásárolnak csomagot egy-egy új matrica reményében, amikor matematikailag már igen kicsi az esélye, hogy hiányzó darabra leljenek.

Magyarországon is több oldal és csoport szakosodott a cserékre, így személyes találkozással vagy levelek segítségével gördülékenyebben megy egy album kigyűjtése, mint évekkel korábban.

A titok nyitja a csomag nyitásaForrás: AFP/Lena Klimkeit

Természetesen matematikusok is kiszámolták, hogy hány matrica megvásárlása szükséges ahhoz, hogy valakinek biztosan meglegyen az 682 darabos album.

Ez a szám 4832.

Mivel ez rendkívül magas érték, és drága beruházás, ezért elengedhetetlen a közösségi összefogás, és cserékkel ez a szám bőven 1000 alá szorítható.

Így néz ki a német csapat a 2018-as albumbanForrás: AFP/Lena Klimkeit

Mennyibe kerül egy album kigyűjtése?

A marketingstratégia első lépése, hogy a Panini a kezdő csomagot (album és 2 csomag matrica) igen kedvező áron, 500 forintért árulja.

Egy 5 matricát tartalmazó csomag ára 250 forint, tehát egy elméleti, duplikáció nélkül számolt nyitás 33 500 forint körül van, de a realitás az, hogy 40 ezer forint alatt nagyon nehezen lehet megúszni az album kigyűjtését.

A magyar csomagok 250 forintba kerülnekForrás: Origo

Sajnos a magyar kiadást nem fordították le, angol nyelven szerepel benne minden, és 670 darabos verzió érkezett az országba, a hiányzó 12 matrica a rendező városok plakátjait ábrázoló matrica.

A megjelenés pillanatában óriási volt a felháborodás világszerte, mert a Panini 60 százalékot emelt a 2016-os Európa-bajnoksághoz képest, Nagy-Britanniában például egy csomag matrica 50 pennyről 80 pennyre ugrott - írja a Goal.com.

Így az elméleti kigyűjtés értéke 374 fontról 773,60 fontra ugrott.

Van, aki ezt az összeget egyben elkölti a csomagokra, és jelentős cserekészletet halmoz fel, míg mások apránként elosztják a világbajnokságig. Így a költségek havi 10 ezer, heti 2-3 ezer forintra lebonthatóak.

Halomban állnak a matricák a modenai üzembenForrás: AFP/Lena Klimkeit

Mivel ezek a csomagok a legnagyobb áruházak és újságárusoknál megtalálhatóak, sokan minden egyes vásárlásnál vesznek 1-2 csomagot, ami összességében szintén sikeres taktika lehet, de fontos emlékezni rá, hogy az emelés után az eddig sem olcsó hobbi még tovább drágult.

Régi albumok

Hogy megéri-e ennyit költeni egy matricás album kigyűjtésére, az egyéni preferencia kérdése. Azonban, ha valaki rendszeres gyűjtővé válik, az idővel tisztességes haszonra tehet szert.

Precíz munkára van szükségForrás: AFP/Lena Klimkeit

A gyűjtők között a régi albumok óriási népszerűségnek örvendenek, mondani sem kell, hogy minél régebbi, teljesebb és jobb állapotban van egy album, annál drágább.

Egy 1970-es album a mexikói világbajnokságról az eBayen 9000 dollárba,

azaz 2,28 millió forintba kerül, ebbe még a matricák sincsenek beleragasztva.

Az online aukciós oldalon található rekorder albumForrás: eBay

Másfél millió forintért teljes, egymillió forintért 90 százalékos albumot lehet venni az első mexikói világbajnokságról.

A rekorder

Minden idők legdrágább Panini-albuma nem meglepő módon szintén az 1970-es szériából került ki. Az ESPN szerint egy teljes albumot 10 450 font értékben árvereztek el, ami 3,73 millió forintnak felel meg.

Az album különlegessége, hogy Pelé, aki mellesleg a világbajnokság legnagyobb sztárja is volt, aláírta az albumot. Az albumot egy holland gyűjtő vette meg.

Szakértők szerint a kigyűjtött albumok értéke kétévente ugrik egy picit, azok értéke relatív.

Online gyűjtés

Természetesen napjainkban a Panini is igyekszik haladni a korral, és gondol azokra, akik nem engedhetik meg maguknak az albumot. Ők egy alkalmazás segítségével gyűjthetik a matricákat, és naponta két csomagot kapnak ingyen. Emellett itt cserélgetni is lehet.

Az alkalmazás nyitóoldalaForrás: Origo

A2014-es világbajnokságon 195 millió virtuális csomagot bontottak ki, és 243 millió csere zajlott le online.