Portugáliát a parafadugó húzza ki a bajból

dél-portugália
Paratölgyek erdeje
Vágólapra másolva!
Négy hónappal a szörnyű portugál tűzvész után Antonio Costa miniszterelnök maga ültetett el egy paratölgyet, reményt adva ezzel a lakosságnak. A paratölgy ugyanis sokkal ellenállóbb a tűzvészekkel szemben, mint az eukaliptusz vagy a fenyőfélék, ráadásul a parafa iránt jócskán megnőtt a kereslet az utóbbi években.
Vágólapra másolva!

A hagyományosan palackozott bor iránti megnövekedett keresletnek köszönhetően a portugál földtulajdonosok figyelme a paratölgy termesztése felé fordult.

A Corticeira Amorim a világ legnagyobb parafa exportőre, bevételük kétharmadát a palackokhoz árult parafadugó-alapanyag teszi ki.

Antonio Amorim vezérigazgató szerint a cég idén rekordbevételre számít az egyre növekvő borkereskedelem miatt.

Portugál paratölgy ültetvény Forrás: Puskás Zoltán

A Portugália északi részén található cég ráadásul olyan földtulajdonosokkal szeretne megállapodást kötni a jövőben, akik még nincs paratölgy ültetvénye.

– nyilatkozta Amorim a Bloombergnek.

2010 előtt még komoly kihívást jelentett a műanyag dugók terjedése, de azóta a parafadugó ismét keresettebb lett a borászok körében. Franciaországból Kínába exportált borok nagy részéhez parafadugót használnak, ami 2017-ben 9,4 százalékos növekedést hozott a Corticeira Amorimnál. Számokra lefordítva a cég tavaly 700 millió euró értékű parafát értékesített.

Illusztráció Forrás: szinesotletek.reblog.hu

A világ parafa alapanyagának 60 százalékát Portugália termeli, ráadásul

a Portugál Parafa Egyesület adatai szerint az évente palackozott 18 milliárd üveg bor kétharmadát parafadugóval árulják.

Továbbá 986 millió eurónyi bevételt jelent az országnak évente a parafa alapú termékek eladása.

A portugál kormány a pusztító tűzvész után reformtervet készített, és ez alapján legalább 50 ezer hektárral szeretnék megnövelni a most 700 ezer hektáros termőterületet, és támogatást kínálnak azoknak a gazdáknak, akik hajlandóak paratölgyet ültetni.