Milliárd dolláros perbe keveredett a Coca-Cola

Coca-Cola
This picture shows bottles of Coca Cola as employees of US soft drinks giant Coca-Cola's French branch block the factory at Les Pennes-Mirabeau near Marseille on February 20, 2018 as part of a larger strike against a social plan including job cuts. The employees have been striking since February 13.
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb vállalatai nagyon meggondolják, hogy hol és mennyit adóznak. Ennek oka, hogy a cégek próbálják optimalizálni a bevételeiket, és ennek érdekében sokszor megegyeznek az anyaországuk adóhivatalával. A Coca-Cola is így tett, azonban az amerikai adóhivatal visszamenőleg szeretne több milliárd dollárt behajtani rajta. A Coca-Cola nem hagyja magát, és beperelte az adóhivatalt.
Vágólapra másolva!

A Coca-Cola éveken keresztül abban a hitben folytatta nemzetközi tevékenységét, hogy az amerikai adóhivatallal (IRS) sikeresen megállapodtak abban, hogy mennyi adót fizet a vállalat a külföldi leányvállalatok bevételei után.

Azonban villámcsapásként érte az óriáscéget, hogy az IRS 2015 szeptemberében benyújtott nekik egy 3,3 milliárd dollárról szóló számlát – írja a Reuters.

Ez az összeg 1030 milliárd forintnak felel meg.

A 3,3 milliárd dolláros bírság akkora, hogy még a világ legnagyobb üdítőipari vállalatának is fájna kifizetni, főleg, ha azt jogtalanul kérik tőle. Ezért a Coca-Cola úgy döntött, hogy bepereli az amerikai adóhivatalt, mert a cég szerint

az adózási módszereiket 1996-ban jóváhagyták, és azokat később sem bírálták felül.

Nem hagyja magát a Coca-Cola Forrás: AFP/CrowdSpark/Denis Thaust

Az adóhivatal a 2007 és 2009 közötti időszakot találta szabálytannak, szerintük a multinacionális vállalat azért nem kért több jogdíjat a nem-amerikai cégektől, hogy így csökkenthesse a bevételét, és ezáltal a fizetendő adót is.

Ítélet várhatóan április közepén születik.

A döntés nagyon fontos lesz a jövőben, és a vállalatok adószakértői árgus szemmel figyelik az ügy részleteit, mert vélhetően több vállalat is él vagy élt hasonló gyakorlattal.

Az IRS közlése szerint az elmúlt években 101, 98 illetve 187 kérelem érkezett be a szervezethez, amelyben multinacionális cégek előzetes adózási megállapodást (APA) kívántak kötni a hivatallal.

A Coca-Colának nincs APA megállapodása,

csak egy ahhoz hasonló egyezménye, ami már több mint 20 éves, így annak aktualitását sokan megkérdőjelezik.

Az APA-rendszernek sok bírálója van, míg más vállalatok szerint ez remek módja annak, hogy a vállalatok az adózási szabályok tisztázása mellett jó kapcsolatot építsenek ki a kormánnyal és a pénzügyi hatóságokkal.

Az utóbbi két hónap nem alakult jól Forrás: Google

A Coca-Cola eddig eléggé rossz évet tud maga mögött, a részvény árfolyama januárban történelmi csúcson is járt (48,53 dollár), ám azóta több mint 12 százalékot esve 42,67 dolláron zárta a legutóbbi kereskedési napot.