Itt tud bitcoinból meggazdagodni

Norvégia
Kolos Data System Norway
Vágólapra másolva!
Az egyik északi fekvésű országban mindegyik másiknál kedvezőbb feltételek állnak rendelkezésre a bitcoin-bányászok számára. Kína, de az USA és Kanada sem tud – és nem is nagyon kíván – versenyezni azzal, amit ez a skandináv állam kínál a kriptovaluta-lázat meglovagolóknak.
Vágólapra másolva!

Míg a közelmúltig Izland számított a bitcoin-bányászok Mekkájának, az egészen közeli jövőben egy másik, hideg éghajlatú ország veheti át a helyét – írja az Asia Times. Úgy tűnik, Norvégia tárt karokkal várja azokat, akik komolyan gondolják a bitcoinok kitermelését – azaz a mögöttük álló digitálisan kódolt láncok idő-, energia- és hardverigényes visszafejtését.

Egy szuperbiztonságos, svájci adatközpontban: a hadsereghez tartozó föld alatti bunkernek megnőtt a jelentősége az adatlopási botrányok miatt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az egyiket nem hatja meg, a másik helyen lopnak

Nem is olyan régen, még Kína uralta a bitcoin-bányászatot. A világ – képletesen szólva – bitcoin-tárnáinak többsége itt volt található. Azaz olyan tartományokban, ahol jelentős volt a vízenergia hasznosítása: ennek az a jelentősége, hogy a bitcoin-bányászat rendkívül energiaigényes feladat a számítógépeknek, és fontos szempont, hogy az általában hatalmas méretűre duzzasztott gépparkok minél olcsóbb elektromos áramhoz jussanak.

Peking aztán szigorításokat vezetett be a tevékenységgel kapcsolatban, így sok „bánya", azaz számítógéppark Kanadába és az USA-ba vándorolt. Mindaddig, amíg az ottani hatóságok – különösen a kanadai Québec tartomány vezetése – egyértelművé nem tette, hogy

nem különösebben örülnek annak, ha az ott megtermelt olcsó energiát kriptovaluta kinyerésére használják.

A legjobb hozzáállás, amit ezekről a helyekről az érdekelt cégek és tehetős magánszemélyek várhattak, az az, hogy a hatóságok elfordították a fejüket irányukból, de dolgukat nem könnyítették meg.

Nem minden országban látják szívesen a bitcoin-bányászokat, akik sok energiát használnak el, adóztatásuk pedig nehézkes (illusztráció) Forrás: Origo

Izland azért számított a lehető legjobb választásnak a bányászok körében, mert gyakorlatilag csak megújuló energiaforrásokra, elsősorban geotermikus energiára épít, amely lényegében korlátlanul rendelkezésre áll.

A szigetország pedig már-már hihetetlenül kedvező mutatókkal büszkélkedhet a közbiztonság és általában a bűnözés kérdésében.

Azaz csak büszkélkedhetett, amíg alig néhány hete, el nem loptak több száz, bitcoin-bányászatra használt számítógépet. Az izlandi alternatívát pedig az is aláásta, hogy a szigetország energiaellátása majdnem összeomlott azért, mert a kriptobányászok gépei felzabálták a megtermelt áramot. A mintegy 340 ezer ottani lakost a rendszer képes kiszolgálni, de bonyolult blokkláncokat visszafejtő számítógép-hadseregeket már nem.

Izland jó ideig a kriptovaluta-bányászok paradicsoma volt, ám az utóbbi időben több probléma nehezíti az ott zajló tevékenységeket Forrás: AFP/ONLYWORLD.NET/Nick Fox

Norvégia lehet a befutó

A kriptovaluta-bányászat új központja Norvégia lehet. Természetesen nem a hobbibányászok, hanem azok a cégek vehetik fontolóra az idetelepülést, akik üzletüket a bitcoinra vagy hasonlóakra építették fel.

Norvégia – úgy tűnik – egyelőre tárt karokkal várja az ilyen cégeket. Az ország – Izlandhoz hasonlóan – szinte teljes egészében a megújuló, tiszta energiaforrásokra támaszkodik.

Más országokéhoz képest, meglehetősen barátságos adózási és kapcsolódó szabályokat kell betartani a bányászoknak.

A befektetők ugyan 25 százalékos adót kell hogy fizessenek, cserében viszont szinte minden veszteséget leírhatnak abból.

A Hive célja, hogy a norvégiai Kolos a világ legjobb adatközpontja legyen, elsősorban a kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatások háttereként Forrás: Kolos

A figyelem most azért is irányul Norvégiára, mert a kanadai hátterű blockchain-vállalat, a Hive, bejelentette, hogy felvásárolja az amerikai-norvég adatközpont, a Kolos tulajdonosát.

A Kolos jelenleg a világ leghatékonyabb, kizárólag megújuló energiákkal üzemelő, kiemelten biztonságos adatközpontja.

Nagyjából 200 kilométerre található az Északi-sarkkörtől, és szakértők szerint a kedvező klíma miatt sokkal egyszerűbben megoldhatók a központ hűtési-ventillálási feladatok is, ami egy ekkora létesítménynél az egyik legfontosabb szempont.

Sokat számít az is, hogy a Kolos kedvező elhelyezkedése egyszerűbbé teszi a létesítmény hűtését is (illusztráció) Forrás: Pixabay

A 64 hektáron elterülő telephelyet a Hive minden tekintetben a világ legnagyobbjává akarja növelni. A fejlesztések célja, hogy a kriptovalutákhoz kapcsolható üzleti tevékenységeket kiszolgálják azokkal. A cég közlése szerint, a helyi önkormányzat határozott támogatásáról biztosította ezeket a törekvéseket.

A felvásárlással egyidejűleg, a Hive megjelent az amerikai Bitfury nevű cégben is, amely bitcoin bányászatot támogató megoldásokat szállít ügyfeleinek. Ez a cég néhány nappal ezelőtt szintén Norvégiában nyitott adatközpontot, melynek

értéke 35 millió dollár.

Ez közel 1 milliárd forintot jelent.