Vegyszeres napelsötétítéssel állítanák meg a globális felmelegedést

vulkán
Mindaddig, amíg az olvadék a föld mélyén jelen van, folyamatos a kristályosodás
Vágólapra másolva!
Napelsötétítéssel állítanák meg a globális felmelegedést tudósok. A vegyszeres árnyékolás drasztikus lépésnek hangzik, ám álláspontjuk szerint még mindig jobban járunk azzal, mintha abban bízunk, minden ország határidőre teljesíti klímavállalásait. Ha sikerrel járnak, egy kicsit kevésbé főhet a fejünk.
Vágólapra másolva!

Hatalmas pusztítással járó természeti-geológiai katasztrófák, a vulkánkitörések adták az ötletet ahhoz, hogy egyes kutatók komolyan fontolóra vegyék a kérdést: mi lenne akkor, ha a megtépázott klímájú és folyamatosan melegedő bolygót mesterséges árnyékolással óvnánk a Nap forróságától?

Sokszínű támogatói kör

A kezdeményezés mögé számos feltörekvő ország felsorakozott, de

olyan elitegyetemek tudósai is részt vesznek a kutatásokban, mint a Harvard és az Oxford.

De neves kutatókat delegált Banglades, Brazília, Kína, Etiópia, India, Thaiföld és Jamaica is.

Vulkánkitörések adták az ötletet az elsötétítéshez Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Vincenzo Barbagallo

Dustin Moskovitz, aki a Facebook társalapítója, egy alapítványon keresztül 400 ezer dollárt adományozott a munka támogatására – számol be arról a Reuters.

A nem mindennapi, a Napra fókuszáló geo-mérnöki munka ötletét a vulkánkitörések adták.

Ezek a pusztító természeti katasztrófák általában azzal jártak, hogy a kilövellő vulkáni hamu és törmelék a légkörbe jutva elhomályosította a Napot és a bolygó átlaghőmérsékletét is csökkentette.

A történelem egyik legismertebb, és kétségkívül legpusztítóbb vulkánkitörése 1883. augusztus 27-én történt az indonéziai Szunda-szorosban. A Krakatau felrobbanása nemcsak a szigetet omlasztotta a tengerbe, hanem – nem kis részben közvetett hatásai – legalább több tízezer halálos áldozatot követeltek. A szökőár rengeteg települést pusztított el, a hamu és a por évekig a légkörben keringve, 1,2 Celsius fokkal vetette vissza a bolygó átlaghőmérsékletét. A hatások csak évek után szüntek meg.
Ennél is jóval nagyobb erejű volt a Szumátra szigetén kb. 74-75 ezer évvel ezelőtt történt megakitörés. A bolygó időjárása jelentősen megváltozott utána, számítások szerint legalább 3 Celsius fokkal csökkent az átlaghőmérséklet, és valószínűleg több faj kihalásához vezetett a jelenlegi ismeretek szerinti eddigi legnagyobb vulkánkitörés.

A tudósok úgy vélik, érdemes komoly kutatómunkával tanulmányozni annak lehetőségét, hogy a Föld átlaghőmérsékletének növekedését mesterséges árnyékolással tartsák 2 Celsius-fok alatt – az iparosodás előtti szinthez képest –, a párizsi egyezményben meghatározott szinten. A várakozások szerint ez a cél egyre kevésbé reális, és legalább 3 Celsius-fokos emelkedéssel kell számolni – ez a látszólag kismértékű eltérés azonban súlyos következményeket vonhat maga után. A kutatók egy része pedig kételkedik abban, az országok képesek-e betartani vállalásaikat annak érdekében, hogy a melegedés mértéke valóban megálljon 2 Celsius-foknál.

A tudósok szerint ezzel a koncepcióval még mindig jobban jár az ember, mint a felmelegedéssel Forrás: Pixabay

Hollywoodi katasztrófafilmek elevenedhetnek meg

A tudósok azt mondják, tudják, hogy amibe most kezdenek, az egyszerre lehet nagyon hasznos és nagyon kártékony. Ha az időjárás felborul, könnyen lehet, azt nem lehet majd visszafordítani. Ha kevesebb napsütés éri a Föld felszínét, az kihathat a Föld természetes vagy adottnak tekinthető folyamataira, az árapály és a monszun jelenségeire, a mezőgazdasági termelésre, és a tiszta energia térhódítására is.

Vagyis olyan állapotok állhatnak elő a Földön, amilyeneket csak méregdrága trükkökkel elkészített hollywoodi katasztrófafilmekben lehetett eddig látni.

A vulkánkitörések során a légkörbe jutó por és hamu akár évekre is csökkentheti a bolygó átlaghőmérsékletét Forrás: pixabay

A kutatók részleteket nem közöltek arról, milyen technológiai megoldással képzelnék el a Föld védelmét, csupán annyi bizonyos, valamilyen vegyszeres megoldásban gondolkodnak most, a projekt indulásakor. Az egyik, jelenleg ötletszinten létező elképzelés szerint, speciális repülőgépek,

fényvisszaverő kéntartalmú anyaggal képeznének felhőket az atmoszféra magasabb rétegeiben.

A tudósok jelenleg úgy vélik: a vegyszeres mesterséges árnyékolás nem olyan veszélyes a Földre és lakóira, mintha folytatódna a bolygó melegedése.