Itt a tavasz: zöldbe borult az Apple

Apple - Cork in Ireland LOGO Zentrale
The entrance to Apple's European Headquarters in Cork in the city of Cork, Ireland, on September 06, 2016. Apple's European Headquarters are based in Cork. Photo: Eoin O'Conaill/dpa
Vágólapra másolva!
Az Apple bejelentette, mostantól kizárólag tiszta energiákat használ létesítményeiben. A cég 43 országban van jelen, azonban valamennyi adatközpontjában, irodájában és értékesítési pontján sikerült búcsút mondani a fosszilis hordozóknak.
Vágólapra másolva!

Kizárólag zöldenergiákat használ mostantól az Apple, és a környezettudatosság jegyében, következő lépésként, beszállítóitól is elvárja az energiafordulat végrehajtását – írja az Independent.

A legnagyobbak a legnagyobb vásárlók

A világ élvonalbeli vállalatai az elmúlt néhány évben a megújuló energiák legnagyobb felvásárlóivá váltak. A Walmart mellett a Google anyavállalata, az Alphabet, valamint a Microsoft is,

mind nagyobb arányban helyezi létesítményei energiaellátását zöld forrásokra, jellemzően nap- és szélenergiára.

Az Apple bejelentette, mostantól valamennyi létesítménye kizárólag megújuló energiákat használ Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Eoin O'conaill

A megújuló energiák kiaknázásának terjedését elősegíti a technológiák fejlődése. Ennek köszönhető, hogy az Apple mind fejlettebb szélturbinákkal felszerelt szélfarmokról kapja az energiát az USA-ban, míg a Távol-Keleten napelemek használatával nyer villamos energiát.

Az Applenél most az a cél, hogy elérjék valamennyi beszállítójuk elköteleződését is,

Az elköteleződésen túl, a vállalat azt szeretné beszállítóitól, hogy a zöld energiák melletti állásfoglalást ezek a cégek is tettekre váltsák.

Jobb világot építenek

Tim Cook, az Apple első embere azt mondta, a vállalatnál nagyon komolyan veszik a környezettudatosságot. A cégvezér úgy fogalmazott, elkötelezettek abban, hogy jobb világot hagyjanak hátra, mint amilyen az volt működésük megkezdése előtt.

Ennek egyik fontos, mérföldkövet jelentő eszköze a tisztaenergia-fordulat végrehajtása.

A vállalat azt is bejelentette, a mostani beruházásoknál már nem is kérdés, hogy azok kezdettől fogva megújuló energiákkal üzemeljenek.

Főként nap- és szélenergiára épül az Apple zöldenergia-ellátása (illusztráció) Forrás: AFP/Manuel Cohen

A Dániában most épülő két új adatközpontjuk

az üzemelés kezdetétől fogva zöld energiákkal működik majd.

A cégnél szorgalmazzák, hogy beszállítóik is a megújuló energiákra álljanak át. Erre ugyan csak közvetlen ráhatásuk lehet, mégis abban bíznak, együttműködőik elfogadják a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó standardokat, ajánlásokat, és végrehajtják saját energiafordulatukat.

Az Apple azt is közölte, üdvözlik azt, hogy jelenlegi 23 beszállítójuk közül 9 vállalat már megvalósította az átállást.