Sztrájkra készülnek a McDonald’s dolgozói

McDonald's sztrájk, Anglia, London
Demonstrators dressed as Ronald McDonald, the mascot of US burger chain McDonalds, pose for a photograph as they participate in a protest over working conditions and the use of zero-hour contracts at British outlets of US burger chain, in central London on September 4, 2017. McDonald's staff have gone on strike for the first time in Britain in two of the chain's outlets in a dispute over pay and conditions. / AFP PHOTO / Tolga AKMEN
Vágólapra másolva!
Sztrájkba léphetnek a McDonald's gyorsétteremlánc dolgozói néhány brit étteremben akkor, ha a munkavállalókat tömörítő szakszervezetnél ezt a döntést szavazzák meg – írja az Independent. Tavaly ősszel már végigsöpört egy sztrájkhullám a Big Mac szendvics háza táján. Most ismét a bérezéssel és a munkaidő kezelésével van baja az alkalmazottaknak.
Vágólapra másolva!

Hat egyesült királyságbeli egységben tehetik le a munkát a bohócos étteremlánc munkavállalói, ha a szakszervezet, ahová tartoznak, bekeményít az iparág cégei irányába.

Magasabb órabér és garantált óraszám

Crayford, Manchester, Cambridge, egy London központjában működő egység, valamint két watfordi étterem dolgozói tehetik le a munkát, ha a brit élelmiszer- és sütőipari dolgozók szakszervezete megszavazza a sztrájkot, hogy így adjon nyomatékot követeléseinek.

Sztrájkba léphetnek a McDonald's dolgozói néhány brit egységben Forrás: AFP/Tolga Akmen

A szakszervezet tagjai közé tartoznak ezeknek az éttermeknek a dolgozói. A tömörülésnél azt mondják, azért helyezik nyomás alá az érintett cégeket, hogy azok

szüntessék meg a fiatalabb dolgozók körében tapasztalható egyenlőtlenségeket a fizetéseknél,

és hogy a maguk eszközeivel harcoljanak az óránkénti 10 fontos minimumbérezésért.

A szakszervezetnél közölték: támogatják a McDonald's dolgozóinak a követeléseit, és vállalják, hogy mindennek kellő erővel, hangot is adnak.

A munkáltatókkal szembeni másik lényegi követelés az ún. „zero-hour", azaz

a garantált minimum óraszám nélküli szerződéses forma megszüntetése.

Az ilyen konstrukcióban alkalmazott munkavállalók legalább azt szeretnék elérni, hogy előre közölhessék, mikor mennyi órát fognak dolgozni, és így tervezhessék jövedelmeiket.

Cambridge és Crayford településeken volt az első McDonald's sztrájk az Egyesült Királyság történetében. Tavaly szeptemberben már utcára vonultak a dolgozók, az alacsony fizetés és a fenti szerződéses konstrukció miatt.

Felvétel a tavaly szeptemberi munkabeszüntetés McStrikerseiről Forrás: AFP/Tolga Akmen

Iparági akcióvá nőhet

Az egyik, érintett éttermi dolgozó azt mondja, akciójuk az egész iparágnak üzenet lehet, és ha szükséges, jövőre akár ki is terjesztik arra. Közölte: ők a McStrikersek, és nem hagyják magukat megfélemlíteni, fellépésüktől pedig azt remélik, nemcsak nekik, hanem valamennyi dolgozónak jobb lesz a McDonald's étteremlánc alkalmazásában állva.

A szakszervezet azt közölte: a szavazás április 16-án zárul le, melynek eredményéről először a McDonalds'sot tájékoztatják, majd nyilvánosságra hozzák azt.

Az étteremláncnál ugyanakkor úgy vélik, nem teljesen érthető a dolgozók elégedetlenkedése.

Az Egyesült Királyság és Írország területi felelős igazgatója azt mondta, az órabéres dolgozók keresete negyedével emelkedett három év alatt.

A McDonald'snál nem látják indokoltnak a megfogalmazott követeléseket Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Hozzátette azt is, hogy a cég tavaly ígéretet tett, és minden órabéres munkavállalónak felajánlottak egy olyan szerződéses konstrukciót, amelyben már meghatározott minimális óraszámokat garantált a cég.

Paul Pomroy hangsúlyozta, a felajánlás ellenére a dolgozók 80 százaléka megmaradt a flexibilis konstrukciónál, azaz abban a variációban, hogy maguk dönthetnek arról, mikor vállalnak munkát. A területi igazgató jelezte,

a cég tiszteletben tartja dolgozóinak azon döntését, hogy szeretnék a McDonald'sban végzett munkát egyéb elfoglaltságaikkal összeegyeztetni.

Az esetleges brit sztrájk, illetve a szakszervezet kampányolása munkavállalói követelések kapcsán, nem eseti jelenség. Az Egyesült Államokban a céget szintén nyomás alatt tartja egy szakszervezet, a magasabb dolgozói bérezés kiharcolásáért kampányolva.