27 milliós bírság jogosulatlan pénzügyi tevékenységért

2018.04.12. 11:19

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett határozatában 27 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Safis-EVO Zrt.-re visszafizetendő pénzeszközök nyilvánosságtól történő engedély nélküli elfogadása miatt - az MNB közleményében. A társaság visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen kínált – nyereség részesedési jogként reklámozott – befektetési lehetőséget ügyfeleinek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében többek között azt vizsgálta, hogy a budapesti székhelyű Safis-EVO Zrt. az úgynevezett nyereség részesedési jog értékesítésére történő hivatkozással jegybanki engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet valósított-e meg.

Már az eljárás ideje alatt intézkedett

Az MNB a társasággal szemben már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el, illetve – eddigi gyakorlatával összhangban – annak adatait már korábban megjelentette honlapja Figyelmeztetések  menüpontjában. Ideiglenes intézkedéseként az eljárást lezáró döntéshozatalig azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Safis-EVO Zrt. bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

Vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a társaság által több ezer magyar ügyfélnek – így különösen webáruháza vásárlóinak – küldött elektronikus levélben kínált befektetési lehetőséget.

Felügyeleti bírságot szabott ki az MNBFotó: Bielik István - Origo

A társaság különböző start-up cégek, magyar feltalálók által fejlesztett világraszóló öko-találmányok (például zéróponti víz, tűzálló fa, Rubik-kocka méretű kazán) piacra vitele céljából gyűjtött forrást. A társaság által kínált konstrukció lényege, hogy a befektetők a Safis Befektető Társaság Bt. üzletrészeivel megegyező (kültagi pozícióban megtestesülő) úgynevezett nyereség részesedési jogot szerezhettek a Safis-EVO Zrt. által (beltagként) létrehozott Safis Befektető Társaság Bt.-ben.

Az esetlegesen kilépő kültagok számára a Safis-EVO Zrt. 3 év elteltével a „nyereség részesedési jog" 120 százalékos áron történő visszavásárlását ígérte.

A nyereség részesedési jog (németül: Genußrecht) a hatályos magyar jogszabályok által egyébként sem ismert jogintézmény.

Jelen ügyben azonban a Safis-EVO Zrt. látszólag nyereség részesedési jog értékesítésére irányuló tevékenységéről az MNB megállapította, hogy valójában visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen fogadott el betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket ügyfeleitől.

A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezik és nem is rendelkezett engedéllyel.

Rendőrségi feljelentést is tesz MNB

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában a Safis-EVO Zrt.-t 27 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen. A jegybanki döntés semmilyen formában nem érinti a Safis-EVO Zrt. ügyfeleivel szemben fennálló, esetlegesen már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét.A bírságösszeg meghatározásánál az MNB egyebek mellett kiemelt súllyal értékelte, hogy a társaság a korábbi ideiglenes eltiltó végzés ellenére is folytatta jogosulatlan pénzügyi tevékenységét. A jegybank eljárása során – több bűncselekmény gyanúja miatt – rendőrségi feljelentést is tett,és a társaság törvénysértő működése miatt több alkalommal törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes cégbíróságnál.

Az MNB felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes ügyfélszolgálatain tájékozódni pénzügyi befektetési döntések meghozatala előtt a lebonyolító partnerrőlFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az MNB ismételten felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy a társaság rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban. Ennek kapcsán az MNB ügyfélszolgálata, vidéki pénzügyi tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megad az érdeklődőknek.