A kakaó menti meg a pusztuló esőerdőket

Plantation Cocoa Espiritu Santo Brazil Agricultural plantation Agricultural plantations AGRICULTURE Agriculture type Agriculture types Agriculture variety Agricultures America Botanical species Botanicals species Brazil Cacao tree (Theobroma cacao) Cacao
Plantation Cocoa Espiritu Santo Brazil. Biosphoto / Michel Gunther
Vágólapra másolva!
Nemzetközi környezetvédő szervezetek és a brazil állam Amazónia Alapja segítségével helyi állattenyésztők kakaóültetvényeket telepítenek azokra a kimerült legelőkre, amelyeket az amazóniai esőerdők kiirtásával hoztak létre. A program segítni fogja, hogy az Amazonas medencéje ismét kizöldüljön.
Vágólapra másolva!

A brazil kakaótermelők szövetségének (AIPC) adatai szerint már mintegy 1700 négyzetkilométernyi területen alakították át a kimerült szarvasmarha legelőket kakaóültetvényekké. A folyamatot a brazil kormány által nemzetközi adományokból létrehozott Amazónia Alapja eddig 17 millió reállal (130 millió dollárral támogatta).

– közölte a Nature Conservancy nemzetközi környezetvédő szervezet, amely szintén segíti anyagilag az ültetvények létrehozását.

Az amazóniai kakaóbab-termesztés meg fogja változtatni a termény globális piacát. Az AIPC szakértői azzal számolnak, hogy az ültetvények elterjedésével a dél-amerikai ország kakaóbab termesztése évi 400 ezer tonnára nő 2028-ra. Ez öt százalékkal fogja növelni a globális kakaóbab-termesztést.

Forrás: Biosphoto/© Michel Gunther / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Michel Gunther

Az új ültetvényektől a környezetvédők és kakaóipari illetékesek azt várják, hogy segít mérsékelni az esőerdőirtást,

amelynek következtében mintegy 430 ezer négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő pusztult el az 1980-as évek óta.

A brazil kakaótermelés növekedésének 50 százalékát az Amazonas térsége fogja adni – hangoztatta Eduardo Bastos, az AIPC vezérigazgatója, aki "csokoládéerdőknek" nevezi a kakaóültetvényeket, amelyek telepítése Brazíliát ismét a világ három legnagyobb kakaótermelője közé emelheti az után, hogy az 1990-es években – amikor a világ második legnagyobb kakaóbab termesztője volt a dél-amerikai ország – súlyosan megtizedelte a kakaóültetvényeket egy gombabetegség.