Az MNB 50 milliárd forint értékben kötött kamatcsere ügyleteket

2018.04.12. 19:50

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön öt- és tízéves futamidejű, monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) tendert tartott, amelyen 50 milliárd forintért fogadott el ajánlatokat.

A jegybank a honlapján közölte: az ötéves futamidőn 10 milliárd forint, a tízéves futamidőn 40 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 40,54 milliárd, illetve 96,58 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat.

Az MNB az ötéves lejáraton 10, a tízéves lejáraton 40 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen 20, illetve 19 bank vett részt.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2017. november 21-én döntött két nem konvencionális eszköz bevezetéséről, amelyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik, ezek a monetáris politikai célú kamatcsereeszköz, illetve a jelzáloglevél-vásárlási program.

Az MNB a döntés értelmében feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsereeszközt vezetett be annak érdekében, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének a hosszabb szakaszán is érvényesüljenek – közölték.