San Franciscónak elege van a rollerekből

Day 4 - Mobile World Congress 2018 Barcelona EVENT EXHIBITION FAIR MWC MWC18 Mobile World Capital Mobile World Congress Mobile World Congress Barcelona Mobile event Mobile fair business CONGRESS congressman digital TECHNOLOGY tradeshow Xaomi Xaomi Mi Elec
A congress attendant running with the Xaomi Mi Electric Scooter, at Mobile World Congress day 3, on February 28, 2018 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Már javában tombol a tavasz, Budapest járdáin is megjelentek a rolleresek. Ugyan már a fővárosi utcákon is hallani kritikus hangokat a járművel kapcsolatban, San Franciscóban viszont már az önkormányzatnak lett elege a rollerekből, különösen azoknak bérelhető, elektromos fajtájából.
Vágólapra másolva!

Megelégelte San Francisco önkormányzata az elektromos rollereket, egészen pontosan azokat a vállalatokat,

amelyek a városban közösségi elektromos rollermegosztó rendszert üzemeltetnek.

A kaliforniai nagyvárosban három vezető gyártónak is van székhelye, amelyek hétfőtől leállították a szolgáltatásukat, mert az önkormányzat álláspontja szerint azok jogellenesek, és közháborítást vét, aki azokat használja.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Joan Cros/NurPhoto/Joan Cros

A város vezetői szerint az elektromos rollerek veszélyeztetik az emberek egészségét és a közbiztonságot - írja a Business Insider.

A rollerekkel több probléma is volt. Amellett, hogy eléggé nagyot lehet esni velük, a három szolgáltató olyan alkalmazást is készített, amivel olcsón lehetett bérelni rollereket. A közösségi rollerezés divat lett,

azonban a járművekhez nem tartozik dokkoló állomás,

gyakorlatilag bárhol le lehetett tenni azokat a városban.

A Bird, a LimeBike és a Spin is azért kapta meg az önkormányzat figyelmeztetését, mert a járdán közlekedő rolleresek több ponton is törvényt szeghettek.

Élvezetes és veszélyes:

@fanniewood and @madalads enjoying December in California by the beach on a @bird ride. #enjoytheride

Bird (@bird) által megosztott bejegyzés,

A rollerek kevés helyet hagynak a járdán a gyalogosoknak és mozgássérülteknek, függetlenül attól, hogy letámasztva vannak, vagy épp használják azokat. Ráadásul - a figyelmeztetés ellenére - olykor többen is használnak egy járművet, sőt sisakot sem viselnek a bérlők.

Fontos megemlíteni, hogy San Francisco nem a rollereket vagy a cégek működését tiltotta be, hanem levélben arra kérte a szolgáltatókat, hogy április 30-ig bizonyítsák, hogy mit tesznek a szabálytalanul használt,

illetve az út szélére letámasztott rollerekkel.

A Bird azt közölte, hogy ezentúl a felhasználási feltételeket egy fotóhoz fogják kötni, amivel a bérlőnek igazolnia kell, hogy szabályosan parkolt, nem pedig a járda közepén vagy egy épület bejáratánál.

Valahogy így kellene szabályosan használni:

A szabályos parkolás azonban csak egy része a problémának,

ugyanis egy ilyen roller akár 25 km/h-s sebességet is képes elérni,

ami a járdán már tilos San Franciscóban.

A jelenlegi jogszabályok szerint a vállalatoknak nem kell külön működési engedélyt kérni ilyen szolgáltatás üzemeltetéséhez, de más szabályokat be kell tartsanak az emberek.

Természetesen megjelent egy rollerfeljelentő polgári kommandó is, akik a #scootersbehavingbadly jelzéssel gyűjtik és fotózzák a szabálytalan rollereket, sőt Scooter Idiots nevű oldal is van, amelynek matricáját inkább nem fordítanánk le.