Hatalmas pályázati átverés kering az interneten

építőipari munkás építőmunkás korszerűsítés panelház szigetelés
Az építőiparban az előző negyedévi 19,9 százalék után éves összehasonlításban 50,2 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!
Még mindig hamis információk terjednek az Otthon Melege programmal kapcsolatban, elsősorban az interneten, illetve az online közösségi felületeken. Rengetegen jártak már pórul, noha az illetékes állami szervek a nyilvánosság folyamatos tájékoztatásával segítenek.
Vágólapra másolva!

Megalapozatlan hírek terjednek az Otthon Melege 2018-as alprogramok elindításáról. Mindenkinek érdemes odafigyelni arra, melyik forrásból tájékozódik ezekről a közérdeklődésre számot tartó információkról.

Pórul járt ügyfelek

Az Origo tudomása szerint,

még mindig sokan bedőlnek az interneten terjedő álhíreknek az Otthon Melege programmal kapcsolatban.

Ez utóbbiak némelyike vagy valamilyen változata már hetek vagy hónapok óta elérhető a világháló egyes oldalain, de tapasztalható az is, hogy ezek az elmúlt néhány napban újra terjedni kezdtek.

Az Origóhoz eljutott információk szerint egyes önkormányzatoknál megnövekedett a programmal kapcsolatban ügyintézést kezdeményezők száma.

Sokan ugyanis - a hamis információknak köszönhetően - személyi igazolványuk, lakcímkártyájuk és a NAV-tól beszerzett, tartozásmentességet igazoló dokumentum birtokában felkeresik a lakhelyük szerinti illetékes önkormányzati irodát a pályázattal kapcsolatban.

Alaposan tájékozódjon az Otthon Melege programmal kapcsolatban Forrás: MTI/Beliczay László

Ahonnan viszont dolgavégezetlenül távoznak.

A 2018-as alprogramok ugyanis még nem indultak el.

Erről korábban már a Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet (NFSI) is közleményt adott ki. Ennek ellenére, még mindig sokan választják a tájékozódás forrásául a kétséges hitelességű, általában a kattintásszámra "hajtó" és a cikkek megosztására berendezkedő oldalakat.

Az ügyfeleknek pedig azzal kapcsolatban is érdemes óvatosnak lenniük, ha egy pályázat kapcsán benyújtandó vagy bemutatandó dokumentumok túlságosan leegyszerűsítők,

vagy túlságosan általánosak (mint például a személyi okmányok), és semmilyen különleges, az adott pályázat sajátosságaihoz illeszkedő dokumentum benyújtását nem írja elő a pályázati kiírás.

Azt, hogy melyik pályázathoz milyen dokumentumokat, igazolásokat stb. kell beszerezni, illetve benyújtani, szintén a hivatalos pályázati kiírás dokumentációjából érdemes leellenőrizni.

Csak hiteles forrásból

A kormányzati szervek arra hívják fel a figyelmet, hogy az alprogrammal kapcsolatban nem született még döntés.

Az ügyfeleknek a hivatalos kormányzati forrásokat érdemes figyelemmel kísérniük azzal kapcsolatban, mikortól indíthatják a pályázati ügyintézést.

Az alábbiakban az Origo is közli - változtatás nélkül - az NFSI honlapján szereplő, az Otthon Melege programra vonatkozó tájékoztatás szövegét.

"Tisztelt Érdeklődők!

Az NFSI ezúton tájékoztatja Önöket, hogy az Otthon Melege Program kapcsán az elmúlt napokban napvilágot látott megalapozatlan hírekkel szemben a 2018-as alprogramok elindításáról még nincs döntés. A pályázatkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködésben, a rendelkezésre álló forrás figyelembe vételével, a beérkezett lakossági igények és szakmai javaslatok alapján folyamatosan vizsgálja az új kiírások meghirdetésének lehetőségét. A friss pályázatokról azonnali és hiteles tájékoztatás minden esetben a kormany.hu oldalon és az NFSI honlapján található.

A Kormány elkötelezett amellett, hogy csökkentse mind a társasházi, mind a családi házakban elő lakosok kiadásait, vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásokkal segítve a lakóépületek energetikai korszerűsítését.

A 2014 őszén hazai költségvetési forrásból útjára indított Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású, vissza nem térítendő támogatáshoz juttassa a lakosságot az ország egész területén.

Az Otthon Melege Program a mai napig több mint 180 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá több mint 29 milliárd forint összértékben. A legutóbbi fűtéskorszerűsítési és háztartási gépcsere alprogramok keretében is több mint 70 ezer sikeres pályázó kapott összesen 7 milliárd forintot meghaladó támogatást."