Hét évtizede működő szupermarket zár be a valutahiány miatt

Addis Ababa
Addis Ababa is the capital city of Ethiopia. It is the largest city in Ethiopia with a population of 3.4 million. (Photo from March 2014) | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az új valutaszabályok és a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt, Etiópia fővárosában lehúzza a rolót az a nyugati típusú, egy görög üzletember tulajdonában lévő szupermarket, amely eddig a külföldieket és az országban tartózkodó diplomatákat szolgálta ki áruival. Az ok meghökkentő, de legalábbis furcsa: nem kapott időben valutát az ország jegybankjától.
Vágólapra másolva!

Hét évtizedes, egészen pontosan 67 éves működés után, bezár Addisz-Abeba azon szupermarket áruháza, amely a külföldiek kiszolgálására szakosodott – írja az Africanews. Működtetése egészen sajátos módon lehetetlenült el.

Nem minden előzmény nélkül

A szupermarket Charalambos N. Tsimas, egy görög származású üzletember tulajdona. Áruháza a főváros központjában áll, a legrégebbi ilyen jellegű kereskedelmi egység ott, és kifejezetten magas színvonalúnak tartják a helyiek is, nemcsak az elsődleges vásárlóközönsége.

A tulajdonos a lapok megkeresésére elmondta, a 2017-ben meghozott új valutaszabályok végképp lehetetlenné tették a működtetést, de már korábban is úgy érezte:

az etióp kormányzati tisztviselők packáznak vele, és a türelmének határait feszegetik.

Tsimas, aki áruházának árukínálatát úgy alakította ki, hogy azzal kiszolgálhassa a külföldieket, a fővárosban élő diplomatákat és azok családjait, kifejtette, az elmúlt években a hatóságok többször is átfogó vizsgálat alá vetették az importált árukészleteket.

Bezár Etiópia fővárosának külföldiekre szakosodott szupermarkete Forrás: Picture-Alliance/AFP/Yannick Tylle

Elsősorban közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzést végeztek. Több tonnányi tészta és más szárazárú szállítmányt vizsgáltak át az ellenőrök, ráadásul kimerítő alapossággal, amelynek költségeit Tsimas áruházára terhelték.

– mondta a csalódott tulajdonos. Tsimas hozzátette: sokkal több adminisztrációs feladat teljesítését várják tőle, mint korábban.

Az etióp hatóságok azonban nem fogadták el Tsimas állítását, aki szerint a laborvizsgálatok költségeit jelentősen túlárazták cégének. Az etióp fél azzal védekezett, hogy

kifejezetten sok paraméterre vizsgálták be a Bambis importáruit,

és mivel az árukészlet változatos, azokat termékenként meg kellett nézni. Az illetékes hatóság szerint, a laborvizsgálatok költségeit ezért találhatta magasnak a befektető, de azok nem voltak túlárazottak.

A valutázás tett be

A Bambis és tulajdonosa számára azonban az jelentette a végső csapást, amikor 2017 decemberében az Etiópiai Nemzeti Bank (NBE) új szabályozást vezetett be a külföldi devizák kapcsán. A rendelkezéseknek hivatalosan az a célja, hogy korszerűsítsék a devizaforgalom szabályait és letörjék azok feketepiaci kereskedelmét.

A rendelkezések ugyanakkor előírják, hogy az importőrök kötelesek az import ellenértékének kifizetéséhez az NBE-től igényelni a szükséges valutát.

Ilyen szabályozás alá esik a Bambis mögötti cég is.

A valutaszabályok tettek be végleg az áruháznak (illusztráció) Forrás: Getty Images/gilaxia/Gilaxia

A kegyelemdöfést az adta meg az áruháznak, hogy a cég már a szabályozás hatályba lépése előtt időszaktól, tavaly március óta várja, hogy külföldi valutához jusson. Ez több mint egy év leforgása alatt sem sikerült. Tsimas pedig elmondta: ezzel teljesen ellehetetlenült a további termékimport, hiszen a beszállítókat nem tudja már kifizetni,

a vásárlók pedig nem találják meg az addig megszokott áruválasztékot a polcokon.

Ezért a Bambis végleg befejezi működését. Addisz-Abebában működik még néhány szupermarket, ám a Bambis volt az egyetlen, amely kifejezetten a külföldiek igényeit szem előtt tartva kínálta áruit.

Az NBE alelnöke megerősítette, hogy az említett szabályozás hatályba lépett és kiterjesztették azt a kereskedelmi bankok működésére is.