Az amerikaiak a kezükbe veszik az űr irányítását

El Nino
Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA Orbiting Carbon Observatory-2 műholdja a légkör szén-dioxid koncentrációját méri
Vágólapra másolva!
Jelenleg nagyjából kétezer műhold kering a Föld körül. Ezek az értékes és drága eszközök azonban folyamatos veszélynek vannak kitéve az űrszemét miatt. Az amerikai kormány most azt tervezi, hogy a Kereskedelmi Minisztériumot bízza meg, foglalkozzon azzal, hogy miként lehet időben jelezni, ha egy törmelékdarab veszélyes közelségbe kerül az egyik műholdhoz. 
Vágólapra másolva!

Az űrtörmelék követésével eddig az Amerikai Légierő (Air Force) volt megbízva, ez viszont hamarosan változhat, mert Washington ezt a feladatot a Kereskedelmi Minisztériumra (Commerce Department)
akarja testálni. A műholdak megvédése mellett kellő információt kell majd szolgáltatniuk az űrben keringő egyéb eszközök üzemeltetőinek is,

hiszen egyre több magánvállalat akar rakétákat és űrhajókat fellőni az űrbe.

A légierő jelenleg nyomon követi a 10 centiméternél nagyobb tárgyakat és figyelmezteti a műholdak üzemeltetőit, valamint a többi országot az esetleges ütközésről. A Kereskedelmi Minisztérium idővel teljesen átvenné ezt a szerepet és az űrforgalom lebonyolításáért is ők felelnének majd.

illusztráció Forrás: NASA/Jhoward

Ez a feladat egyre nagyobb jelentőségű, hiszen az új és olcsóbb technológiáknak köszönhetően megszaporodtak az olyan startupok és vállalatok, amelyek a világűr meghódítását, vagy éppen az űrturizmust tűzték ki célul.

A Föld körül nagyon sok már nem működő műhold és egyéb törmelék kering, de emellett 600 000 olyan tárgy is, amelyek mérete 1 és 10 centiméter között van.

Ezek mind komoly veszélyt jelentenek a jelenleg aktív 1500-2000 műholdra. Ezek száma is nőni fog a következő években, hiszen az olyan vállalatok, mint SpaceX és a OneWeb folyamatosan szállítják ezeket az eszközöket a világűrbe. Az amerikai kormány még nem árulta el, hogy pontosan mikor veszi át a Kereskedelmi Minisztérium a légierő feladatait, de hangsúlyozták, hogy kellő időt hagynak az átállásra.

illusztráció Forrás: NASA

A változásra a modern technológiák és az űrkereskedelem fejlődése miatt is szükség van, hiszen még mindig egy 25 évvel ezelőtti szabály alapján megy az engedélykérés. Az űrben működő vállalatoknak jelenleg négy különböző minisztériumtól kell engedélyt kérniük és részben ezt is egyszerűsíteni kívánják.