Forradalmi lépést jelentett be a Costa Coffee

Costa, kávé, pohár, környezetszennyezés, újrahasznosítás
A pohár nagyon szennyezi a környezetet
Vágólapra másolva!
A világon egyre több helyen nyílik olyan kávézó, amely papírpohárban kínálja elvitelre az italt. Azonban ezek a poharak csak nagyon körülményesen hasznosíthatók újra, így rendkívül ártalmasak a környezetre. A Costa Coffee most visszavásárolja saját poharait, és hosszú távú céljuk, hogy minden poharat újrahasznosítsanak.
Vágólapra másolva!

A Costa Coffee egy nemzetközileg is ismert kávéházlánc, Magyarországon is 22 üzlettel van jelen a brit vállalat.

A Costa a legnépszerűbb kávézónak számít Nagy-Britanniában, és ennek sajnos az is a velejárója,

hogy óriási környezetszennyező hatása van.

Ahogy korábban megírtuk, az egyszer használatos papírpoharakat nem lehet újrahasznosítani, mert azok belsejében egy vékony műanyagréteg van.

A pohár nagyon szennyezi a környezetet Forrás: Costa

Erre azért van szükség, hogy a pohár ne ázzon át, illetve a hőt is megtartja.

Azonban az évente keletkező több milliárd darabos pohárszeméttel valamit kezdeni kell, a legnagyobb konkurens, a Starbucks millió dolláros jutalmat ajánlott fel egy 100 százalékban újrahasznosítható pohárért cserébe.

Most a Costa is lépett, amelynek az a célja,

hogy 2020-tól évente 500 millió kávéspoharat újrahasznosít

– írja a CNBC.

A vállalat a közleményében azt írja, hogy az 500 millió darab megegyezik a vállalat éves eladásaival, és 20 százalékát teszi ki a Nagy-Britanniában keletkező papírpohár szemetének.

Hogy jutnak vissza a poharak a Costához?

A Costa szerződést kötött az Egyesült Királyság hat legnagyobb szemétgyűjtőjével,

és minden egyes tonna papírpohár után 70 fontot fizet azoknak.

Ezt követően a Costa azokat azon kevés hulladék-feldolgozó üzembe küldi, ahol képesek azokat újrahasznosítani, ebből az egész országban mindössze három darab van.

Halomban állnak a kidobott kávéspoharak Forrás: Costa

Tehát a csodamódszer még nem született meg, a Costa egyszerűen a drágább és körülményesebb módját választotta az újrahasznosításnak.

Azonban egyes számítások szerint ez több szempontból is kifizetődő lehet. Amellett, hogy megkímélik a környezetet, várhatóan többen vesznek a vállalat kávéiból, ha tudják, hogy azok poharait újrahasznosítják.

Bálákban gyűjtik a hulladékot Forrás: Costa

A Costa már idén 100 millió darab poharat be akar gyűjteni,

sőt, előbb-utóbb szeretne a márka eljutni arra a szintre, hogy garantálja a fogyasztóknak, hogy a poharat újrahasznosítják, ha azt a megfelelő tárolóba dobják ki.

Az Egyesült Királyságban várhatóan megszigorítják a kávéspoharakra vonatkozó szabályozásokat, a Starbucks például 5 penny különdíjat számít fel a papírpoharak után.