Ez az ország beárazta a halálos krokodiltámadásokat

Krokodil
Vágólapra másolva!
Az egyik afrikai ország újragondolja ember és természet viszonyát, illetve az ezzel kapcsolatos irányelveit. Ennek részletei egyelőre nem ismertek, pontosabban egyvalami igen: Namíbia mostantól kártérítést fizet azok családtagjainak, akik krokodil- vagy vízilótámadás áldozataivá válnak. Bizonyos feltételek esetén.
Vágólapra másolva!

A namíbiai Környezetvédelmi és Turisztikai minisztérium jelentése szerint, 2016-ban kilenc, 2017-ben hat halálos áldozata volt az országban a vadállatok támadásának – írja az Africanews hírportál. A kormány ezért úgy döntött, anyagi kártérítést kaphatnak a jövőbeni támadások elszenvedőinek hozzátartozói.

Elébe menni ember és vadállat konfliktusának

Namíbia gazdaságának legerősebb ágazata a turizmus. Egy korábbi, a tendenciák jelzését bemutató jelentés szerint, az országba évente mintegy 1,3 millió külföldi látogat.

Ezeknek zöme (86 százalék) turista, akiknek legnagyobb hányada szabadidős céllal érkezik oda, többségük nemcsak néhány napra, hanem vakációzásra.

A turizmus évente mintegy 2,7 milliárd amerikai dollárral, azaz nagyjából 715 milliárd forinttal járul hozzá az ország GDP-jéhez.

Namíbia komoly bevételre tesz szert a vadvilághoz köthető turisztikai szolgáltatásokból Forrás: Photononstop/Photononstop/Christophe Lehenaff

A turisztikai szolgáltatások jelentős része a vadvilághoz és a vadállatokhoz köthető. Ugyanakkor ember és vadvilág viszonya – a namíbiai kormányzat szerint – súlyos konfliktusokkal terhes, melyekkel foglalkozni kell, és elejét kell venni azoknak.

Ezért már 2017-ben szakértői műhely alakult, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek

elősegíthetik az emberek és vadállatok egymás mellett élését.

Kiderült: korántsem arról van szó, hogy csak felelőtlen turisták teszik ki magukat veszélynek, amikor például vadállatokat akarnak megfigyelni élőhelyükön. A helyiek legalább ennyire érintettek, akik előszeretettel fürdenek a krokodiloktól hemzsegő, vagy épp vízilovak uralta vizekben.

2018-ban már négy halálos áldozata volt az állattámadásoknak.

Három emberrel krokodil, eggyel pedig víziló végzett.

Minden évben több ember életét veszti krokodiltámadás következtében Forrás: Facebook/Le Bonheur Crocodile Farm

A namíbiai vezetés ezért úgy döntött, az áldozatok hozzátartozóinak

100 ezer namíbiai dollárt fizet ki, anyagi támogatásként.

Ez mintegy 8300 amerikai dollárnak, azaz kb. 2,2 millió forintnak felel meg.

Az esetek elkerülhetők lennének

A környezetvédelmi miniszter ugyanakkor jelezte: nem fognak kártérítést fizetni akkor, ha az, akit az állatok megtámadtak, felelőtlenül merészkedett be úszni, vagy fürödni a vízbe. Meglátása szerint ugyanis

a támadások elkerülhetők lennének, ha az emberek betartanák a legalapvetőbb óvintézkedéseket.

Például azt, hogy nem fürdenek ott, ahol krokodilok és vízilovak élnek.

A miniszter azt is elmondta, a kormány ismét felhívja a szülők és a vidéki közösségek vezetőit, illetve a hagyományok szerinti elöljárókat, hogy különösen a gyerekekre figyeljenek oda, és ne engedjék, hogy azok a veszélyes vizekben pancsoljanak.

A namíbiai vezetés azt kéri az emberektől, ne fürödjenek és ne mossanak olyan vizekben, ahol krokodilok és vízilovak élnek Forrás: Wikimedia Commons

A miniszter azt is kérte a folyók és vizek mellett élőktől, hogy a fürdéshez és a ruhák mosásához összefogva szállítsák otthonaikba a szükséges mennyiségű vizet, és

ne a parton mosakodjanak, vagy mossanak, ahol nagy veszélynek teszik ki magukat.

A tárcavezető ezzel egyidejűleg bejelentette egy vadvédelmi felügyelőség felállítását Kavango nyugati régiójában, amelynek feladata az elefántok és krokodilok védelme lesz.