Már 151 unikornist találtak Kínában

2018.04.20. 11:03

Harminchárom új unikornist azonosítottak Kínában az elemzők az idei év első negyedévében. A távol-keleti országban, ennek a kifejezésnek az ottani megfelelőjével illetik azokat a cégeket, amelynek piaci értéke meghaladja az 1 milliárd amerikai dollárt, azaz a mintegy 265 milliárd forintot.

Idén eddig minden harmadik napon új kínai unikornis született – írja az Asia Times. Most 151-re tehető a legalább 1 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkező kínai vállalatok száma.

Az egyszarvúak legegyszarvúbbjai

Ebben az elit ligában is elkülönülnek az igazán nagy értékű „egyszarvúak”, vagyis azok a cégek, amelyek piaci értéke eléri a 10 milliárd amerikai dollárt. A szuper-unikornisok száma az első negyedévben tizenhárom volt.

Jack Ma, az Alibaba vezére: a vállalat Kína legértékesebb cégei közé tartozikForrás: Imaginechina/Bai kelin - Imaginechina/Bai Kelin

A szuperunikornisok listáját vezető három legnagyobb cég az Alibaba, a taxiszolgáltatásokat nyújtó Didi, valamint a Xiaomi.

Együttes értékük megközelíti a 48 milliárd dollárt, azaz a 13 ezer milliárd forintot.

A legtöbb új 1 milliárdos cég az internetes szolgáltatások piacán tevékenykedik, ide 10 vállalat sorolható. A kultúra és szórakoztatás kategóriájában 5 vállalat található. Ezeket autóipari beszállítók és más területeken tevékenykedő cégek követik.

Felkerült az unikornislistára a Tencent Music is, de több logisztikai valamint egészségügyi technológiákkal foglalkozó vállalat is.

A Tencent egyik leányvállalata is felkerült a listára az év első negyedévébenForrás: AFP/Imaginechina/Chen Junmin

A fővárosban vannak a legtöbben

A legfiatalabb egyszarvú az Aiways Technology. Az alig egy éve alapított sanghaji startup elektromos járművek fejlesztésével és mesterséges intelligenciával foglalkozik. A cégben nagy fantáziát látnak a befektetők, abba ugyanis már közel 300 milliárd forintnak megfelelő jüant helyeztek el. De szépen teljesítettek például az online videó platformok fejlesztésével foglalkozó társaságok is.

Gombamód „születnek” a vállalati egyszarvúak Kínában, ezek a cégek legalább 1 milliárd dolláros piaci értékkel bírnakForrás: Imaginechina/Xu Jingbai

Az unikornisok többsége Pekingben működik, a 151 cég közül 66 vállalatnak a fővárosban van a székhelye. Sanghajt 38 cég választotta, míg Hangzhou-t 16. Az unikornis-cégek 80 százaléka e térségekből indult el a gazdasági siker útján.