Betilthatják a műanyag szívószálat és fültisztító pálcikát

Szórakozás, 
3 találmány, amely megváltoztatta az életünket, szívószál
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, és emiatt egyre több termék betiltását tervezi az ország. A nejlonszatyor és az egyszer használatos kávéspoharak mellett most újabb termékeket nézett ki magának a kormány, a műanyag szívószál és a fülpiszkáló is eltűnhet az országból rövid időn belül.
Vágólapra másolva!

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány. Ezzel az a célja az országnak, hogy a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségét csökkentse.

A statisztikai adatok szerint

évente 8,5 milliárd műanyag szívószálat és 13,2 milliárd föltisztítót dobnak ki Angliában.

A probléma kapcsán megszólalt Theresa May miniszterelnök, aki felszólította a Brit Nemzetközösség vezetőit, hogy kövessék Anglia példáját a probléma kezelésében - írja a The Times.

Új alternatívát kell keressen a britek a műanyag fültisztító helyett Forrás: AFP/Ian Hooton

- fogalmazott Theresa May kormányfő.

A probléma már régóta napirenden van az országban. Korábban már az Origo is megírta, hogy az országban óriási gondot jelentenek a nehezen újrahasznosítható kávéspoharak, de több termék is van, aminek nagyon problémás a feldolgozása.

Ezek azok, amelyek több anyagból készülnek egyszerre, és azokat szinte lehetetlen gördülékenyen szétválasztani egymástól. Jó példa erre a Pringles chips, amelynek csomagolásában egyszerre van karton, színes papír, fém talp és műanyag fedél is.

Szinte lehetetlen újrahasznosítani Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

A szívószálat és a fülpiszlálót egy közelgő esemény kapcsán dobták be a britek a köztudatba, ugyanis a nemzetközösség vezetőinek konferenciája (CHOGM) most kezdődik Londonban.

Más termékeket is kipécéztek, ilyen például az apró, műanyag keverőpálcika is.

A rendezvényt hivatalosan II. Erzsébet királynő nyitja meg a Buckingham-palotában a nemzetközösséget alkotó 53 állam kormányfőinek és elnökeinek jelenlétében.

Theresa May szembeszáll a műanyaggal Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Theresa May a tanácskozás előtt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia élen jár a világon a műanyaghulladék kezelésében.

Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat.

Tiltott tárgy lehet a szívószál Forrás: Thinkstock

A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat.

Ellenséges terméknek számít a nejlonszatyor is, az Egyesült Királyság, Vanuatu, Új-Zéland, Sri Lanka és Ghána egy új egyezményben vállalta, hogy 2021-re visszaszorítja a műanyag zacskók használatát és betiltja a műanyag mikroszemcsés kozmetikumokat is.