Véget ért a Gucci és a Guess védjegyvitája

2018.04.20. 10:08

A vita akkor kezdődött, mikor a Guess márka is elkezdte használni a gyémántokkal kirakott G betűt. A kilenc évig tartó jogvita után azonban a cégek megegyeztek, ami az összes folyamatban lévő ügyre kiterjed.

A egyezség feltételei nem kerültek nyilvánosságra. A megegyezés fontos lépés mindkét vállalat számára" – áll mindkét cég közleményében. A megállapodással minden, még folyamatban lévő peres ügyet lezárnak, így Olaszországban, Franciaországban, Ausztráliában és Kínában is.

Gucci táskaForrás: Gucci, Facebook

A két vállalat közötti vita 2009-ben kezdődött, amikor

a Gucci a New York-i szövetségi bírósághoz fordult, és hamisítással, tisztességtelen versennyel és védjegybitorlással vádolta a Guess „G" márkajelzését a cég cipőin. Továbbá azt állította a Gucci, hogy ez megtévesztette a vásárlókat, és ezért ügyfeleket, valamint bevételt vesztett.

2012-ben az Egyesült Államok egyik kerületi bírója 4.7 millió dolláros kártérítést ítélt meg a Guccinak, ám ez az összeg azonban jócskán elmaradt a márka által várt 221 millió dollártól. A végzést követően a Gucci globális támadást indított, és ugyanezekkel az okokkal Olaszországban, Franciaországban, Ausztráliában és Kínában, valamint az Európai Unió Szellemi Tulajdonjog Hivatalában (EUIPO) is eljárást kezdeményezett a Guess ellen.

IllusztrációForrás: Photononstop/Eurasia Press

Míg azonban az EU általános bírósága Milánóban és Párizsban is a Guess javára döntött, addig a kínai bíróság a Guccinakadott igazat. Ezután 2015-ben Ausztrália szintén a Guccinak kedvező döntést hozott a perben.

Az 1921-ben alapított Gucci egyike a számos luxuscikkeket forgalmazó vállalatnak, amely azonnali jogi lépéseket tesz a másolatok ellen. 2017-ben a márka pert indított a Forever 21 ellen, mivel az az olasz cég által használt háromszínű csíkozást alkalmazta. Ezt novemberben egy amerikai kerületi bíró helybenhagyta, és a Gucci javára döntött.

Az OECD kutatása szerint 461 milliárd dollár értékű hamis áruval kereskedtek 2013-ban szerte a világon – a jelentéséhez több mint félmillió vámeljárás adatait használták fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK