Okosabbá tették-e a világot az intelligens gépek?

Geoff Mulgan, Nagy elme
Vágólapra másolva!
Az internet és az infotechnológiai forradalom ellenére a világ gyakran mégsem tűnik annyira „okosnak”. A technikai eszközök képesek felvillanyozni az embert, de el is butíthatnak bennünket. Vajon mitől függ, hogy az újításokat jól tudjuk hasznosítani? Erről szól Geoff Mulgan, a Nagy elme című sikerkönyve, amely most jelent meg magyarul a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában.
Vágólapra másolva!

Hogyan tudnak az emberek együtt, csoportokban gondolkodni? Hogyan lehetnek segítségünkre a környezetünket elárasztó technológiai fejlesztések? Geoff Mulgan Nagy elme - Hogyan alakítja át világunkat a kollektív intelligencia? (eredeti címén: Big Mind) című könyvét a Princeton University Press jelentette meg tavaly novemberben és témájának aktualitása miatt, azonnal sikerkönyvvé vált.

A London School of Economics, Princeton és a Harvard Egyetem oktatójának könyvét először magyar nyelvre fordították le.

Ésszerűen élni és egyben emócióink szerint cselekedni - a könyv szerzője szerint - mindannyiunk kihívása. Értékeink mentén közösen cselekedni ugyanakkor korunk egyik legnagyobb lehetősége.
Az író véleménye szerint

a valódi intelligens csoportok többek, mint az egységek puszta összessége, ugyanis a kapcsolatok által egy teljesen új egység szerveződik.

Így születik meg a kollektív intelligencia, amelynek tanulmányozásához Mulgan szerint újfajta látásmód szükséges. A szerző arra vállalkozott, hogy feltárja, miként járulhat hozzá az intelligenciakutatás emberi kapcsolataink, társadalmi rendszereink és az üzleti világ szervezeti modelljeinek hatékonyabb működéséhez.

Könyvében Geoff Mulgan újszerű megközelítéssel vizsgálja a témát és átfogó gyűjteményt ad más kutatási területek megállapításairól, melyek a szerző megítélése szerint kapcsolódnak a kollektív intelligencia területéhez. A London School of Economics, Princeton és a Harvard Egyetem oktatójának könyvét először magyar nyelvre fordították le.

A kötet tegnapi bemutatóján Cseh Katinkával, a Pallas Athéné Könyvkiadó vezetőjével beszélgettünk.

A könyvkiadó közgazdaságtani, menedzser és geopolitikai témájú könyvek kiadását tervezi. Mekkora a kereslet az ilyen típusú könyvekre?

Fontos elöljáróban megemlítenünk, hogy nagyon friss, alapvetően külföldi és viszonylag rövidebb, érdekesebb könyvek kiadását tervezzük. Igazodni szeretnénk a felgyorsult világ elvárásaihoz, minél gyorsabban fogyasztható könyvekre fókuszálunk.

Úgy véljük, hogy ezeknek helye van Magyarországon és a magyar olvasóközönség érdeklődését is felkeltjük a legújabb trendeket bemutató könyveinkkel.

Cseh Katinka, a Pallas Athéné Könyvkiadó vezetője Forrás: Origo

Magyarországon a geopolitikai könyvek iránt ugyancsak nagy az érdeklődés, de még nagyon kevés a kínálat. Ha megnézzük a külföldi könyvesboltok, vagy akár a nagy nemzetközi repülőterek könyves polcait, ott együtt szerepelnek a gazdasági, menedzsment és a geopolitikai könyvek.

Hiányzott ez a nagyon speciális terület a magyar piacról?

A magyar könyvpiac folyamatosan fejlődik, azonban az általunk választott tématerületeken (közgazdaságtan/pénzügy, geopolitika, menedzsment) rengeteg kimagasló könyv jelent meg idegen nyelven, ami sajnos nem mindig jut(ott) el a magyar nyelven olvasókhoz. Ezen szeretnénk segíteni, folyamatosan figyelve a legújabb és valódi tudást tartalmazó idegen nyelvű könyveket és közvetítjük e témák iránt érdeklődők felé.

Milyen a célközönségük?

Az olvasni szerető és tudásra éhes, nyitott emberek a célcsoportunk. Könyveinkkel és programjainkkal a geopolitika, közgazdaságtan és menedzsment iránt érdeklődő fiatalokat, egyetemistákat szeretnénk elérni, illetve a tudásra és élményekre szomjazó olvasókat. A könyvek mellett szeretnénk programokkal is kedveskedni az olvasóközönségnek, izgalmas könyvbemutatókkal készülünk, workshopokat szervezünk, olvasóklubokat hozunk létre.

Miről szól az új könyv?

Geoff Mulgan az információs technológia korában arra hívja fel figyelmünket, hogy a tudásmegosztás hozzáférésen és megosztáson alapuló kultúrája nem csupán egyéni, de közösségi szinten is képessé tehet bennünket érzelmeink és értelmünk összehangolására. A szerző azonban ennél is tovább megy, Nagy-Britannia vezető think-tankjének alapítója arra vállalkozott, hogy multidiszciplináris megközelítéssel tárja fel, hogyan járulhat hozzá az intelligenciakutatás emberi kapcsolataink, a társadalmi rendszereink és az üzleti világ szervezeti modelljeinek hatékonyabb működéséhez.

Függetlenül attól, hogy vállalkozásunk, háztartásunk vagy a nemzetállamok szintjén értelmezzük üzeneteit, Geoff Mulgan a jövő gondolkodó életközösségeinek kölcsönösen pozitív kapcsolati térképét fogalmazza meg számunkra formabontó szavakba öntve, hálózati szemléletben, ugyanakkor mindezt közérthető formában.

Milyen további könyvek kiadását tervezik?

Hamarosan következik Carsten Linz radikális üzleti modellváltással kapcsolatos publikációja, amelyet Barry Eichengreen globális devizákkal foglalkozó könyve követ, illetve az első körökbe gazdasági témájú könyveket választottunk, de természetesen további geopolitikai és menedzser/ önfejlesztő könyveink is megjelennek. Egyelőre a saját webshopunkon keresztül lehet megrendelni a könyveinket a www.pallasathenekiado.hu oldalon, a későbbiekben természetesen bővülni fog az értékesítési hálózatunk.