Félrenyomtak egy utalást, 8750 milliárd forint ment rossz helyre

2018.04.20. 12:35

A szebb napokat is látott Deutsche Banknál újabb hibás tranzakció történt, ezúttal 28 milliárd eurót utaltak félre. Néhány éve épp azért állították fel a medvecsapda nevű informatikai rendszert, hogy ez ne fordulhasson elő.

Egy rutin átutalást akart elindítani a Deutsche Bank múlt hónapban, azonban egy hiba miatt 28 milliárd eurót (8750 milliárd forintot) sikerült utalni a német tőzsde elszámoló házának.

A Bloomberg egy német forrásra hivatkozva írta meg az esetet, amely a húsvét előtti héten történt.

A gazdasági oldalnak nyilatkozó bennfentes szerint működési hiba történt. A bank közleménye szerint a hibát pár perc alatt észrevették, és

nem érte veszteség a bankot. 

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A bank közleményében azt írja, hogy

alaposan megvizsgáljuk mi okozhatta a hibát, és lépéseket teszünk azért, hogy azokat megelőzzük.

Furcsa egybeesés, hogy az utalás épp azon a héten történt, amikor utoljára volt hivatalban a vezérigazgató John Cyran.

Érdekesség, hogy a Deutsche Banknál már működik egy medvecsapdának nevezett informatikai rendszer, ami pont az ilyen esetek kiszűrését próbálja megelőzni, és 2014-ben helyezték szolgálatba egy hasonló eset miatt.

A Bloomberg megemlíti azt is, hogy az egész bank piaci kapitalizációja nem éri el azt az összeget, amit sikerült tévesen elutalni.

A Deutsche Bank piaci kapitalizációja 24 milliárd euró, 

ami többek között azért is ennyi, mert a válság óta szenved a bank.

2007-ben bőven 80 euró fölé ment a részvény árfolyama, azonban az elmúlt egy évben 17,69 euró volt a maximum, ahol jegyezték a papírt.

Alacsonyan az árfolyamForrás: Google

Ahogy az ábrán is látszik, az elmúlt évben tovább gyengült a részvény árfolyama, jelenleg 11,6 euró egy Deutsche Bank részvény.