48 millió forintos bírságot kapott a UPC

UPC Magyarország
Budapest, 2015. március 9. Császár Zoltán, a UPC Magyarország Kft. mobilszolgáltató üzletág igazgatója (b) és Záprel Zsolt, a UPC Magyarország Kft. marketing- és tartalomfejlesztési igazgatója a UPC Mobil legújabb szolgáltatásairól tartott sajtótájékoztatón a Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban 2015. március 9-én. A cég korlátlan adatforgalmat tartalmazó új mobil díjcsomagokat mutatott be a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az NMHH az alapvető európai uniós és hazai jogszabályok súlyos és tudatos megsértése miatt 48 millió forint bírságot szabott ki a UPC-re. A szolgáltató közel két hónapon át ellehetetlenítette egy másik szolgáltató elérhetőségét.
Vágólapra másolva!

A még szeptemberben hivatalból indított általános hatósági felügyeleti eljárás lezárásaként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 48 millió forint bírságot szabott ki a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-re (UPC), miután vezetékes és mobiltelefon előfizetői 2017 július 25-e és szeptember 18-a között nem érték el az On Line System Informatikai és Tanácsadó Kft. (OLS) hálózatában lévő telefonszámokat.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A most lezárult eljárás első fokú határozata szerint a UPC piaci magatartásával súlyosan megsértette a telefonszolgáltatás nyújtására vonatkozó azon alapvető európai uniós és hazai jogszabályokat, melyek szerint biztosítania kellett volna az előfizetői számára valamennyi hívószám elérhetőségét.

2017. július 25-e és szeptember 18-a között, közel két hónapon keresztül az OLS előfizetői elérhetetlenek voltak a vizsgált időszakban a UPC előfizetői számára.

Emellett a számhordozás rendszerének működési sajátosságai miatt a UPC előfizetőinek egy kisebb része (5 százaléka) ebben az időszakban nem tudta hívni azokat az előfizetőket sem, akik hívószámukat az OLS-től hordozták más szolgáltatóhoz.

Súlyosbította a kialakult helyzetet az is, hogy a UPC a hozzá forduló előfizetőket, őket szándékosan félretájékoztatva, a másik szolgáltató ügyfélszolgálatára irányította, arra hivatkozva, miszerint a hiba az OLS hálózatában adódik.

Ezzel szemben a vizsgálat feltárta, hogy a sikertelen hívásokat nem hálózati hiba okozta, hanem a UPC saját maga tiltotta le az OLS előfizetők elérését egy, az OLS-el nem rendezett egyéb elszámolási vita miatt.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A vizsgálat azt is megállapítja, hogy a UPC a sikertelen hívások miatti előfizetői panaszokat nem tekintette hibabejelentéseknek, azok ellenére sem tette meg a szükséges lépéseket, csak a vizsgálat elindítását követően intézkedett arról, hogy az előfizetői által kezdeményezett hívások egy harmadik szolgáltatón keresztül eljuthassanak az OLS és a további érintett szolgáltatók előfizetőihez.

Továbbá a UPC a késedelmes hibaelhárításért nem fizetett kötbért az előfizetőinek – ami egyébként jogszabályi kötelezettsége lett volna az érintett előfizetők kérése nélkül is –, ráadásul az érintett számok között több olyan is volt, melyek közintézményekhez tartoztak, elérhetőségük sok előfizető számára kiemelten fontos lett volna társadalmi szerepük és jelentőségük miatt (önkormányzat, idősek otthona, háziorvosi rendelő).

A hatóság szakemberei megállapították, hogy a UPC hozzávetőleg 22 ezer telefonszám elérhetőségét nem – vagy legalábbis nem teljes körűen – biztosította, több mint 38 ezer hívás sikertelen volt, ami összesen több mint 4 ezer UPC-előfizetőt érintett.

A korábban az OLS-hez tartozó, de onnan már más szolgáltatók hálózatában lévő számok elérhetetlensége miatt kívülálló szolgáltatók és azok előfizetői is érintettek lettek.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A bírság kiszabásával az NMHH nyomatékosítja, hogy valamennyi szolgáltató köteles saját hálózatából biztosítani a nemzeti számozási tervben szereplő, az NMHH által kijelölt valamennyi telefonszám elérhetőségét.

A UPC magatartása súlyosan sértette saját előfizetőinek jogait és érdekeit, de negatív hatással volt az érintett piaci szereplőkre és azok előfizetőire is.

Az NMHH ugyanakkor felhívja valamennyi érintett UPC-előfizető figyelmét arra, hogy ha a korábban említett időszakban sikertelenül próbáltak hívni az OLS hálózatában lévő vagy onnan elhordozott számot, és ezzel kapcsolatban a UPC felé hibabejelentést tettek (kizárólag ebben az esetben), de a szolgáltató részükre kötbért nem fizetett, ezt mindenképpen jelezzék a szolgáltatónak.