MNB: Óriási versenyt fog generálni a fintech forradalom

Windisch László MNB alelnök
Vágólapra másolva!
Óriási versenyt fog generálni a pénzügyi szektorban a fintech forradalom, aki lemarad a fejlesztésekkel, középtávon nem fog tudni helytállni, elveszítheti ügyfelei és piaca jó részét – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank Innováció és stabilitás: FinTech lehetőségek és kihívások című konferenciáján pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi üzleti megoldásokat teljesen újra kell gondolni – jegyezte meg az alelnök, aki szerint a fintech forradalom ugyanakkor óriási lehetőség is, megnyitja az utat az ügyfelek gyorsabb és hatékonyabb eléréséhez, pontosabb kiszolgálásához és a kockázatok előrejelzéséhez.

Az MNB ösztönözni kívánja a pénzügyi szektor területén az újításokat. A jegybank partner abban, hogy szükség esetén alakítsa a felügyeleti hozzáállást, az MNB hatáskörébe tartozó szabályozást. Fontos, hogy olyan digitális modellek terjedjenek el, amelyek a fogyasztóvédelem és az ügyfelek biztonsága terén elért eddigi eredményeket ne veszélyeztessék – tette hozzá.

Windisch László Fotó: Járai László

A kihívásokról beszélve Windisch László kiemelte, hogy a digitális fejlődés a gazdaság minden szegmensében annyira gyors, hogy a felsőoktatás nem tud lépést tartani vele, nem tud annyi szakembert kiképezni, amennyire szükség lenne. Szerinte összefogásra, közös oktatások szervezésére van szükség a probléma leküzdéséhez.

Nagy kihívás továbbá az adattárházak rendbetétele is, hiszen minden technológia alapja az adatbázisban rejlik – hangsúlyozta Windisch László utalva arra, hogy az új technológiákat nem fogják tudni kiszolgálni a széttöredezett, lassú összeköttetéssel rendelkező adattárházak.

Összefogásra van szükség a kiberbiztonság védelme érdekében is, hiszen a jövőben több támadás érheti a pénzügyi szektort az adatok megszerzése céljából.

Szombati Anikó, a jegybank makroprudenciális politikáért felelős ügyvezető igazgatója a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az MNB 2013 óta nem követő jegybank, hanem vezető jegybank. Az MNB a fintech forradalomban is részt kíván venni egyrészt a prudenciális keretek fenntartásával, másrészt az innováció és a verseny ösztönzésével.

Két konkrét kezdeményezéssel kívánja a jegybank céljait elérni – mutatott rá az ügyvezető igazgató. Egyrészt az "innovációs hub" kezdeményezéssel, amelynek feladata, hogy a versenyképes ötletek minél hamarabb megvalósuljanak. Másrészt a szabályozás területén az úgynevezett regulatory sandbox-szal – fintechek tesztelése –, amelyeknek még nem alakították ki a jogszabályi hátterét., "ami egyfajta ugródeszka azoknak, akik élni tudnak a lehetőséggel".

A verseny intenzívebbé fog válni, meg fognak jelenni a nemzetközi nagy pénzügyi szereplők, fintech cégek, amelyek a magyarországi pénzintézetek ügyfeleire "fognak hajtani" – összegezte az ügyvezető igazgató utalva arra, hogy fel kell készülniük erre a helyzetre a pénzügyekkel foglalkozó társaságoknak.